Договорен прекид ватре у Сирији, Чавушоглу каже да се ради само о паузи

Примирје предвиђа да Турска на пет дана обустави акције на северу Сирије, у тзв. безбедној зони, унутар 30 километара од заједничке границе

На североистоку Сирије завладало је затишје након вишедневних напада турских снага на положаје курдских бораца. Агенција “Ројтерс”, међутим, јавља да се чула пуцњава и експлозије. Турска страна прихватила је да суспендује офанзиву, али агенција Ројтерс јавља да се поново чују рафална паљба и експлозије. За сада нема других потврда те информације.

Примирје предвиђа да Турска на пет дана обустави акције на северу Сирије, у такозваној безбедној зони, унутар 30 километара од заједничке границе. Курдске формације би за то време требало да се повуку јужније, иза демаркационе линије прихватљиве за турског лидера Ердогана. Његова делегација се тако договорила с америчком, у председничкој палати у Анкари, током разговора иза затворених врата који је трајао дуже од четири сата.

“Све војне операције под мотом ‘Извор мира’, биће заустављене одмах након повлачења Одреда народне самоодбране. Наша администрација је у контакту са сиријским војницима који треба да подрже повлачење курдских снага у зону безбедности”, рекао је потпредседник САД Мајк Пенс.

„САМО ПАУЗА“
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушлоглу, с друге стране, поручује да није реч о прекиду ватре јер, каже, такав договор могу да постигну само две легитимне стране у сукобу.

“Ово је само пауза у борбеним акцијама, како бисмо дозволили терористима, који су циљ наше офанзиве, да се повуку из безбедне зоне”, навео је Чавушоглу. Курдска страна је прихватила договор о примирју. Њихови људи ће на терену пратити повлачење.

“Свакако да сам срећан због најаве прекида ватре. Подржавам то. Надам се да ће заиста све војне операције престати”, каже један од расељених Курда.

Да је договор постигнут, први је, већ уобичајено на Твитеру, објавио амерички председник. Каже да ће, ако све буде ишло по плану, укинути економске санкције Турској. У свом стилу Трамп закључује: “Морали смо да покажемо мало грубе љубави да би до споразума дошло”.

 

Извор Ројтерс/РТС, 18. октобар 2019.

ТРАМП: ЕРДОГАН ЈЕ ТЕЖАК ЧОВЕК, АЛИ ЈЕ УРАДИО ПРАВУ СТВАР
У првом обраћању након постизања споразума о прекиду ватре на северу Сирије, Доналд Трамп је рекао да је турски председник тежак човек, али да је урадио праву ствар.

Сједињене Америчке Државе и Турска су постигле договор о петодневном прекиду ватре на северу Сирије, којим ће се омогућити повлачење курдских снага. Доналд Трамп је оценио да је то сјајан исход разговора Мајка Пенса и Реџепа Тајипа Ердогана.

“Ердоган је тежак човек, али урадио је праву ствар”, рекао је Трамп и додао да санкције више нису неопходне. Захвалио је курдским борцима, али и додао да ће прекид ватре спасити њихове животе.

Потпредседник САД Мајк Пенс је на конференцији за медије у Анкари рекао да су постигли договор према којем ће Турска зауставити операцију у Сирији, како би се омоућило повлачење сиријске курдске милиције, зване Јединице за заштиту народа, у наредних 120 часова. Према том договору, успоставиће се безбедносна зона широка 32 километра.

 

Насловна фотографија: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Getty Images

 

Извор Ројтерс/РТС, 17. октобар 2019.