Ердоган: Разговараћу са Путином, Трампу нећу заборавити неучтиво писмо

„У уторак ћу разговарати са Путином о следећој фази. Надам се да ће на тај начин успети у потпуности да се остваре сви наши циљеви“, рекао је он

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да неће заборавити писмо које је добио од америчког колеге Доналда Трампа, а које „нема никакве везе с учтивошћу“. Он је, међутим, додао да сада није на дневном реду одговор на то писмо.

„Наравно, нисмо заборавили Трампово писмо које нема никакве везе с учтивошћу. Наше узајамно уважавање, међутим, не дозвољава да то питање буде на дневном реду. То није приоритетно. Ипак, када дође време, биће учињено оно што је потребно“, рекао је Ердоган у Истанбулу.

Трамп је 9. октобра, на дан када је почела турска војна операција у Сирији, послао писмо Ердогану у којем га је упозорио да ће, ако ситуација у Сирији не буде решена на хуман начин, у историји остати „упамћен као ђаво“.

„Не желите да будете одговорни за масакр хиљада људи, а ја не желим да будем одговоран за уништење турске економије, а учинићу то“, навео је Трамп. Ердоган је 9. октобра објавио да је почела операција „Извор мира“ на северу Сирије, усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације „Исламска држава“ (ДАЕШ).

Сиријске власти су осудиле окупациону политику Турске на северу Сирије, а Русија је саопштила да је неопходно да Турска избегава дејства која могу да стану на пут решавању сиријског сукоба који траје од 2011. године.

Ердоган и потпредседник САД Мајк Пенс 17. октобра су се договорили да се на 120 сати обустави турска операција у Сирији ради повлачења снага самоодбране сиријских Курда са границе с Турском. Пенс је саопштио да договор подразумева повлачење курдских снага и да ће САД допринети том процесу. Потпредседник САД је навео да се америчка војска неће враћати у ту област.

 

Извор Спутњик, 18. октобар 2019.

ЕРДОГАН: РАЗГОВАРАЋУ СА ПУТИНОМ
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да намерава да са својим руским колегом Владимиром Путином у Сочију 22. октобра разговара о наредној фази процеса стварања зоне безбедности на северу Сирије.

„Оно чему смо тежили остварило се јуче. Резултат преговора са Пенсом је јучерашња заједничка изјава од 13 тачака. Терористичка организација ће напустити зону безбедности широку 32 километра и дугу 444 километра са запада на исток, како смо се и договорили. У уторак ћу разговарати са Путином о следећој фази. Надам се да ће на тај начин успети у потпуности да се остваре сви циљеви постављени у оквиру наше операције“, рекао је Ердоган новинарима.

Ердоган и амерички потпредседник Мајк Пенс договорили су се у четвртак да се на 120 сати прекине турска операција у Сирији како би се повукле снаге самоодбране сиријских Курда са турско-сиријске границе. Пенс је изјавио да споразум подразумева повлачење курдских снага из зоне безбедности на 30 километара од границе Турске и Сирије и да ће Сједињене Америчке Државе помоћи у реализацији тог процеса. Пенс је навео да се америчке трупе неће вратити у то подручје.

Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио о почетку операције „Извор мира“ на северу Сирије против Радничке партије Курдистана (ПКК), која је забрањена у његовој земљи, и ДАЕШ-а. Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је саопштила да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решењу сиријског сукоба, који траје од 2011. године. Поступци Анкаре изазвали су осуду многих западних партнера, укључујући Сједињене Америчке Државе, али је Вашингтон повукао своје трупе ускраћујући подршку својим дугогодишњим курдским савезницима.

 

Извор Спутњик, 18. октобар 2019.