Европски лидери прекинули разговоре о Албанији и С. Македонији

Скопље и Тирана су очекивали зелено светло за почетак преговора о чланству у ЕУ, што је процес који траје годинама. Од тога сада нема ништа

Европски лидери су јутрос прекинули разговоре, а да нису постигли договор о евентуалном почетку приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом. Одлука је изостала упркос целоноћним драматичним резговорима али и упозорењима да би одбијање нарушило репутацију ЕУ и довело у опасност регион Западног Балкана.

Скопље и Тирана су очекивали зелено светло за почетак преговора о чланству у ЕУ, што је процес који траје годинама. Посебно Северна Македонија која је чак пристала и на промену имена након постизања споразума с Грчком. Више европских званичника тада је јасно ставило до знања да би та земља требало да се „награди“ приступним преговорима.

Међутим, сада Европска комисија, која води те преговора, тврди да у обе земље испуниле све услове за добијање датума за почетак преговора. Европски лидери су обећали да ће одлуку о Северној Македонији и Албанији донети до краја октобра али су разговори до јутрос били безуспешни.

Француски председник Емануел Макрон одбија пријем нових чланица док се процедуре за проширење ЕУ не побољшају, док се Холандија противи кандидатури Албаније и оспорава оцене Европске комисије.

 

Извор Бета/АП/Б92, 18. октобар 2019.