Gradonačelink Vukovara bacio na pod statut na ćirilici

Penava je u na sednici Gradskog vijeća uzeo predlog statuta na ćirilici i bacio ga na pod, izjavivši da je to čin agresije SNV i Pupovca

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, napravio je incident na sednici Gradskog vijeća kada je na pod bacio predlog gradskog statuta na ćirilici. SDSS ocenjuje da je propuštena prilika za dijalog. Predsednik hrvatskog Ustavnog suda Miroslav Šeparović pozvao na poštovanje sudskih odluka.

Nakon odluke Gradskog vijeća da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, srpski odbornici su Penavi predali predlog statuta. Naslov predloga je ispisan ćiriličkim pismom, dok je podnaslov na latinici, na kojem piše “Da se bolje razumijemo”, što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća, koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, javlja zagrebačka televizija N1, prenosi Indeks.

Penava je u jednom trenutku na sednici Gradskog vijeća uzeo predlog statuta na ćirilici i bacio ga na pod. Potom, podigao je statut pokazujući ga pred novinarima i izjavio da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca, pa ga ponovno bacio na pod.

“Vukovar kleknut i pasti u velikosrpsku retoriku i agresiju – neće. Bila ona otvorena, ratna, s tenkovima iz Beograda ili uvijena u celofan u režiji Milorada Pupovca. Lijep pozdrav svima vama iz Vukovara”, poručio je Penava.
Inače, reč je o statutu koji je juče javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, a Penavi je pokušao da ga uruči predsednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski većnik Srđan Kolar, nakon što je rekao da je rasprava krenula u pogrešnom smeru i pozvao na dijalog.

Reagujući na potez Ivana Penave, poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru i predsednik SNV-a Boris Milošević izjavio je da je na sednici propuštena prilika za dijalog i iskorak, i da se svi bolje razumeju bez obzira na to koji jezik i pismo koriste.

Stranačka koleginica Borisa Miloševića, Dragana Jeckov istakla je da je “još jednom viđeno kako se gradonačelnik Ivan Penava “odnosi prema pruženoj ruci odbornika SDSS-a, kao što se i do sada odnosio prema odluci Ustavnog suda, a sada i prema Statutu sopstvenog grada”

„POŠTOVATI ODLUKE USTAVNOG SUDA“
Povodom odluke Gradskog vijeća da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice, predsednik hrvatskog Ustavnog suda Miroslav Šeparović poručio je da očekuje da se poštuju odluke tog suda. Ustavni sud je u julu odlučio da se prava srpske manjine u Vukovaru moraju unaprediti.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Večernji list/Indeks.hr/RTS, 18. oktobar 2019.