Организација Херитеџ има пет упозорења о Балкану за Гренела

„САД морају бити стрпљиве према Косову и бити свесне да је Србија својеврсно руско упориште на Балкану“, наводи се у тексту

Америчка конзервативна фондација „Херитеџ“ изнела је препоруке за специјалног изасланика САД за преговоре са Приштином и Београдом Ричарда Гренела, у којима га упозорава да треба да буде „и очима и ушима“ у контакту са Београдом, стрпљив према Приштини и да сарађује са ЕУ.

Ова фондација верује да су САД од 1990. године жртвовале значајну крв и ресурсе како би обезбедиле да Балкан остане миран и стабилан регион и да би зато САД требало да кажу своје мишљење о свим већим дешавањима у региону. Зато је именовање америчког амбасадора у Немачкој, Ричарда Гренела, за специјалног изасланика САД за разговоре између Косова и Србије, важан потез, пише портал Косово онлајн.

„Амбасадор Гренел мора бити свестан да на Балкану ништа није лако или једноставно, промена граница је лоша идеја, рад са европским земљама у региону повећава шансу за успех, САД морају бити стрпљиве са Косовом и остати свесне да је Србија ослонац Русије на Балкану“.

Ова конзервативна фондација даје пет принципа за које каже да Гренел треба да се их придржава током разговора Београда и Приштине. У почетку фондација упозорава да би Гренел требао да буде свестан чињенице да на Балкану ништа није једноставно.

“Идеја промена граница је лоша идеја, сарадња са европским земљама у региону повећава шансу за успех, а САД морају бити стрпљиве према Косову и бити свесне да је Србија својеврсно руско упориште на Балкану”, наводи се у тексту који преноси Калко.

„САД морају бити реалне у свом приступу Србији и видети Србију таквом каква јесте, или бити свесни да Београд сарађује са Кином, Русијом и Западом“, сматрају у фондацији и додају да „то не значи да САД треба да престану да траже смислени приступ Србији, али сваки њихов приступ мора бити прагматичан и применити на основу реалног става о Србији“.

„Сједињене Државе морају признати да је мало вероватно да ће Србија у скорој будућности бити део западних структура и да би било наивно надати се значајној промени начина вођења ове земље“, наводи се у чланку ове америчке фондације. Конзервативни истраживачки центар са седиштем у Вашингтону каже да ће Гренел заврнути рукаве и отпетљати Гордијев чвор, који је у ствари сам регион Балкана и да ће морати да следи пет принципа.

У почетку, Гренел мора да схвати да на Балкану није ништа лако и да мора имати на уму амерички допринос региону Балкана у прошлости.

„И Београд и Приштина изнеће једноставне и лагане предлоге за нормализацију међусобних односа“, предвиђа Фондација.

У чланку се напомиње да су Сједињене Државе поново уложиле велике ресурсе на Балкану након завршетка хладног рата.

“Десетине хиљада америчких трупа служиле су на Балкану, а САД су потрошиле милијарде долара да створе сигурну и просперитетну регију у нади да ће једног дана овај регион постати део трансатлантске заједнице“, преноси “Херитеџ”.

Други принцип који Гренел мора следити је везан уз чињеницу да је Гренел специјални изасланик, а не картограф. Другим речима, према овом принципу, Америчка фондација наводи да би размена територија и редефинисање нових граница етничким и верским линијама отворили Пандорину кутију и поставили „опасан преседан“.

Трећи принцип којег се Гренел мора придржавати је „радити са Европом, а не против ње“, препоручује Херитеџ додајући да је стабилност на Балкану једно од подручја политике које највише приближава Вашингтон и Брисел.

„Треба бити стрпљив када је реч о напретку Косова. Ово је сиромашна земља која пати од високе стопе незапослености и корупције”, каже четврти принцип Фондације “Херитеџ”, принцип који би Гренел морао да следи.

Пето, последње начело ова америчка фондација повезује се са Србијом саветујући Гренела да буде „отворених очију“ у свом раду са овом државом.“Неки српски политичари имају добру причу о томе како желе да постану део трансатлантске заједнице, а заправо настављају да буду окренути Кремљу. Амерички креатори политика требало би да буду свесни чињенице да Србија, не само што није гаранција стабилности на Балкану, већ напротив, и даље је извор дестабилизације, а та тврдња је посебно тачна када је у питању Босна и Херцеговина, где, сматрају даље у овој фондацији, „Београд подржава сепаратизам у Републици Српској“.

Закључно, Фондација каже да именовање амбасадора Гренела за специјалног изасланика представља циљеве америчке администрације да остану активно укључени у преговоре између Косова и Србије. Амбасадор Гренел требао би да охрабри земље западног Балкана да одбаце своје историјске, културне или верске разлике и конструктивно раде на јачању трговинских односа, решавању граничних спорова и одустају од провокативне реторике ради стабилности. Ових пет принципа требало би да помогну специјалном изасланику Гренелу да олакша свој рад у овој веома проблематичној регији Европе, закључује се.

 

Насловна фотографија: DPA

 

Извор Косово онлајн/Блиц, 18. октобар 2019.