Трибина ,,Правда за Нобела“ првог дана сајма књига

Првог дана сајма, 20. октобра, биће одржана трибина „Правда за Нобела“ о Олги Токарчук и Петеру Хандкеу, овогодишњим добитницима награде

Међународни сајам књига који се од 20. до 27. октобра одржава по 64. пут у Београду отвориће писац Милован Витезовић, најавили су данас организатори и поручили да очекују да број посjетилаца премаши прошлогодишњи када је Сајам посjетило 193 000 људи.

Међународни београдски сајам књига који се приређује 64. пут, трајаће од 20. до 27. октобра, под слоганом „Писмо=Глава“, са 500 излагача од који 60 иностраних.

Замјеница директора Београдског сајма Горица Скипина најавила је да ће поред куповине књига посјетиоци моћи да присуствују и сајамским изложбама, трибинама, као и Фестивалу стваралаштва младих на којем ће бити представљена дјела умјетника млађих од 30 година из разних области стваралаштва.

Навела је да је припремљено 667 сајамских програма и промоција, што је 15 одсто више у односу на прошлу годину. Чланица одбора Београдског сајма књига Сања Милић казала је да ће поред домаћих и писаца из региона, на Сајму бити гости из САД, Турске, Русије, Литваније.

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли најавио је да ће на отварању сајма говорити египатски писац и предсједник Међународног сајма књига Каира, Хаитим Алхај Али, док ће отварању египтаског штанда присуствовати министарка културе Инес Абдел Дајим.

У сриједу, 23. октобра, поводом представљања српског издања књиге „Срби у очима Египта“ говориће три бивша амбасадора Египта у Србији, а очекује се и присуство министра спољних послова Ивице Дачића. Уредник програма Сајма књига Вуле Журић најавио је да ће првог сајамског дана, у недељу, 20. октобра, бити трибина „Правда за Нобела“ о Олги Токарчук и Петеру Хандкеу, овогодишњим добитницима те награде.

Током Сајма биће истакнут рад Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича чије су годишњице обиљежене ове године, преносе Новости. Цијена појединачне улазнице износиће 250 динара, а колективне 150 динара.

 

Насловна фотографија: Francois Mori/AP

 

Извор Инфорс/Искра, 18. октобар 2019.