Вучић Приштини: Разговараћемо кад се упристојите

„Не зависимо ми од вас него ви од нас”, поручио је Приштини председник Србије

Председник Србије Александар Вучић оценио је као причање глупости најаву кандидата за премијера Косова Аљбина Куртија да ће ако укине таксе увести реципрочне мере Србији и поручио косовским Албанцима „да се упристоје, да поведу рачуна и схвате да не могу да нас малтретирају” јер, како је додао „не зависимо ми од вас него ви од нас”.

Гостујући на телевизији Пинк Вучић је Албанцима поручио да „престану да лажу о тровању, да престану да малтретирају српски народ на Косову и када се упристоје да кажу да желе разговор, разговора ће бити.” Председник Србије је истакао да неће да лаже народ и да каже да је Косово део Србије, али „није цело наше, али није ни њихово”, а да компромис није да Србија све изгуби, а да Албанци све добију, преноси Бета.

Коментаришући изјаву лидера Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, да не сме да каже Куртију да по Уставу Србије Косово није држава, Вучић је рекао да сме да каже, и да је српска држава независна и да доноси одлуке у интересу народа независно од великих сила.

Он је рекао да је „у време Вучића 13 држава повукло признање Косова а четири признале, док је за време претходне власти 89 држава признало Косово”. Вучић је поновио критике на рачун претходне власти, која, како је рекао, није издала ни саопштење када је Косово прогласило независност.

ИНСИСТИРАЋЕМО НА СВЕОБУХВАТНОЈ ИСТРАЗИ О ТРОВАЊУ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да неће одустати од инсистирања на свеобухватној истрази о наводном тровању чланова Централне изборне комисије Косова ковертама са гласовима из централне Србије.„Нећемо да заборавимо ту причу, хоћемо да видимо ко је отрован и какви су то српски терористи”, изјавио је Вучић током гостовања на телевизији Пинк.

Он је оценио да је то тровање измишљено јер косовски политичари „не знају шта ће са собом”.

„Тренутна власт би да купи време како би се десила виша сила да они остану на власти, а ови други журе да владају”, додао је Вучић, преноси Бета. Како је казао, актуелна Приштина је нервозна због резултата Српске листе.

ОДГОВОР БРИТАНСКЕ АМБАСАДЕ ПРЕДСТАВЉА ДВОСТРУКЕ АРШИНЕ
Председник Србије Александар Вучић оценио је да фотографисање амбасадора Велике Британије са председником Самоопредељења Аљбином Куртијом испред заставе Албаније и њихов став о томе представља двоструке аршине.„Замислите да је Милорад Додик окачио српску, или бар заставу Донбаса, да ли би се тада сликао британски амбасадор с њим”, упитао је Вучић током гостовања на телевизији Пинк, преноси Бета.

Како је казао да је све разумео из званичног одговора амбасаде Велике Британије. „Поносни смо што смемо народу да кажемо истину, да одоговоримо на цивилизован начин”, додао је он.

Аљбин Курти је поводом Вучићевог питања амбасади Велике Британије казао да не би требало да коментарише националне симболе Албанаца, на шта је Вучић одговорио да ће све да коментарише.

„Курти је помислио да је много важан. Не, него ћеш ти (Курти) да ми забраниш, ти си Бог отац па ћеш да ми забраниш”, истакао је Вучић. Вучић је на Твитеру питао амбасадора Велике Британије на Косову Николаса Абота о застави под којом је био на једном састанку са Куртијем.

Британска амбасада је у одговору на питање Вучића поручила: „Не бирамо ми како наш саговорник, у партијском својству, уређује своје просторије”, а Вучић је захвалио због „јасног одговора” и додао: „Сви смо све разумели”.

СРБИЈА НАСТАВЉА КА ЕУ
Председник Србије Александар Вучић казао је данас да ће Србија наставити пут ка Европској унији јер је то „паметна и мудра одлука”, али да никоме „нећемо дозволити да угрози пријатељство” са Русијом, Кином, Јапаном и Турском. Вучић је, током гостовања на телевизији Пинк, казао да је 67 одсто трговинске размене са Европском унијом, да је највећи извоз, али и да највећи број инвестиција долазе из ЕУ.

Он је додао да ће Србија истовремено градити пријатељства и остати у „добром односу са свима”. Коментаришући изјаву Мађарског премијера Виктора Орбана да ће, уколико Турска пусти избеглице, силом бранити мађарску границу са Србијом, Вучић је рекао да ће уколико се то деси „и Србија сачувати своју границу”.

Он је додао да у том случају одлуку неће доносити без консултовања са својим европским партнерима, преноси Бета. Вучић је казао да сматра да у том случају треба да имамо хуман однос према избеглицама, али да чувамо своје интересе и додао да „људи не треба да брину”.

НАДЛЕЖНИ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПАЛИО ВЕСИЋЕВУ КЊИГУ, ЧЕТВОРИЦА ИЗ СзС
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да надлежни органи већ знају ко је палио Весићеву књигу, да тренутно још само прикупљају доказе, као и да је реч о четворици припадника Савеза за Србију. Вучић је рекао да ће свима бити јасно ко је то починио и да то нико није наместио, како тврде припадници Савеза за Србију.

„Четворица од четворице су момци из Савеза за Србију, који су били на најмање 15 скупова Савеза за Србију до сада, за шта све имамо фото документацију”, навео је Вучић и истакао да је реч о лажовима.

Подсетио је да су нацисти палили књиге, а Харадинај српски кекс и истакао да се паљењем књиге шаље врло лоша слика из нашег града, као и да је нанета велика срамота Србији. Вучић је рекао да ће тужилаштво сигурно реаговати и по питању изјаве Сергеја Трифуновића да му је неко нудио новац за нешто.

Председник је додао да не зна зашто би неко Трифуновићу нудио новац. Тужилаштво, каже, не може да нађе Трифуновића, јер је на Балију, и нема смисла да се расписује Интерполова потерница због тога, па да Трифуновића онда испоручује индонежанска полиција.

Вучић је говорећи о паљењу Весићеве књиге рекао да су припадници Савеза за Србију блокирали улаз и излаз зграде где је била промоција књиге, јер им ето то смета, иако имају мање од 10 одсто подршке грађана.

„Да нису били ови момци који су чували Весића питање је шта би се десило Весићу, пошто би га линчовали”, казао је Вучић.

Такође, председник је позвао младића који је рекао да ће Весићу лупити „васпитну” да дође и то уради неком јачем, и да њему проба да лупи шамар и да ће бити без обезбеђења. Навео је да је реч о иживљавању и када је реч о увредама упућеним новинарки РТС за коју су рекли да јој је место у парку поред железничке станице и додао да та жена има ћерку.

„Једној жени и мајци да то кажете… Срам вас било. Нормална и пристојна Србија ће побеђивати”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Опозиција је, како је рекао, имала скоро 25 одсто подршке у једном тренутку, али сада има свега 8,9 одсто, а Трифуновић око пет одсто, тако да ни он сада не би прешао цензус на изборима.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб 

 

Извор Политика, 17. октобар 2019.