Počinje 64. Beogradski međunarodni sajam knjiga

Veliku feštu, pod sloganom “Pismo = Glava”, otvoriće večeras Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije

Svi putevi od danas, pa sve do sledeće nedelje, vodiće ka 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na kojem će ljubitelji pisane reči moći da uživaju u obilju dela iz produkcije više od 500 izdavača. Sem domaćih, predstaviće se i mnogobrojni strani izlagači, iz Rusije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Republike Srpske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Veliku feštu, pod sloganom “Pismo = Glava” otvoriće večeras Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije, a posetioce će, u ime Egipta, zemlje počasnog gosta, pozdraviti dr Haitam Al Haj Ali, predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige. Sajamske hale za posetioce su otvorene već od danas od 10 sati.

Uz mnogobrojne promocije i razgovore sa omiljenim autorima na štandovima izdavača knjigoljupci će moći da prate veliki broj dobro osmišljenih tribina i diskusija. Prva, “Pravda za Nobela” je već večeras (19.30) u sali “Ivo Andrić”, posvećena aktuelnim dobitnicima velikog priznanja Olgi Tokavčuk i Peteru Handkeu, o kojima će govoriti Muharem Bazdulj, Željko Radaković, Nebojša Grujičić i Miroljub Stojanović. Sa nekoliko tribina, kao i izložbama, biće obeleženi jubileji Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Milorada Pavića, Oskara Daviča, Rastka Petrovića.

U okviru zanimljivo koncipiranih tribina “Zamena mesta”, posetioci će moći da prate nesvakidašnje sučeljavanje po jednog pisca i književnog kritičara, pri čemu će ovaj prvi pokušati da “raskrinka” književnu poetiku i simpatije ovog drugog. Tako će u tom svojevrsnom “literarnom ringu” argumente suočiti Mirjana Đurđević i Vladimir Arsenić, Vladimir Kecmanović i Sanja Milić, Goran Petrović i Aleksandar Jerkov, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Ljubica Arsić i Mihajlo Pantić, Srđan Srdić i Jasmina Vrbavac.

Na tribini pod naslovom “Profil” govoriće se i o stvaralaštvu Ane Ristović i Mila Lompara, kao i veoma cenjenih i čitanih stranih autora, Nermin Jildirim (Turska), Sergeja Šargunova (Rusija), Goce Smilevskog (Severna Makedonija), Laure Sintije Černjauskajte (Litvanija) i Dejvida Vana (SAD).

Veliki jubilej SPC, osam vekova autokefalnosti, biće obeležen nizom događaja, među kojima su i razgovori o istoriji prevoda Biblije na srpski jezik i o foto-monografiji Sveti Sava u Boki. Posetioci će moći da prate i razgovore sa filmskim stvaraocima Emirom Kusturicom, Borom Draškovićem i Srđanom Golubovićem, program u čast 50-godišnjice “Kose”, kao i niz programa namenjenih najmlađim čitaocima koji će se održavati u sali “Dobrica Erić”, tačno u podne, od ponedeljka do petka.

Kao zemlja počasni gost, Egipat se potrudio da posetiocima predstavi svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, dela naučnika, pisaca, pesnika, umetnika, uz učešće velikih imena književne scene ove zemlje. Tako će publika moći da čuje i vidi književnice Salvu Bakr i Mai Haled, egiptologa Mahmuda el Damatija, Muhameda Salmavija, Mensuru ez Elding. Na egipatskom štandu predviđen je nastup grupe “Al Aragoz”, čiji izvođači pokretima ruku “pričaju priču”, u Narodnom pozorištu nastupiće Baletska kairska opera, a u Kinoteci će se održati revija egipatskih filmova snimljenih po popularnim romanima.

Nagrada “Dositej Obradović”, namenjena stranom izdavaču, biće uručena sutra u sali “Borislav Pekić”, uglednoj izdavačkoj kući iz Atine Kostaniotis Editions S. A.

Ovaj izdavač je prethodnih godina objavio više prevoda srpskih pisaca, Aleksandra Gatalice, Danila Kiša, Vladimira Pištala, nastavljajući time svoja ranija izdanja prevoda proze Ive Andrića, Milorada Pavića… O nagradi, koju dodeljuju Zadužbina “Dositej Obradović”, Ministarstvo kulture i Sajam knjiga, odlučio je žiri u sastavu: Dušan Ivanić (predsednik), Marko Nedić, Zoran Hamović, Gojko Božović i Mladen Vesković.

Sajam će biti otvoren do 27. oktobra.

NOVINARSKE NAGRADE
Tradicionalne novinarske nagrade – za najboljeg izdavača i izdavača koji ima najprofesionalniji odnos prema medijima – biće dodeljene jubilarni 25. put. Pravo glasanja imaju akreditovani izdavači koji svoje potpisane glasove mogu da do subote, 26. oktobra, pošalju na mejl adresu [email protected] ili ubace u glasačku kutiju u pres-centru. Uz povelje, nagrađeni će dobiti slike, dar uglednih umetnika Dragana Stojkova i Saše Marjanovića. U okviru Sajma biće dodeljene i nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat, dečju knjigu, Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, priznanje za doprinos u oblasti nauke.

PROGRAM NA ŠTANDU “NOVOSTI”
Kao i svake godine, i kompanija “Novosti”, kao ugledni izdavač, imaće zapaženo mesto na Sajmu knjiga. Čitaoci će moći da kupe najnovija, ekskluzivna izdanja naše kuće, ali i knjige koje su obeležile prethodne godine i privukle veliku pažnju javnosti i čitalaca.

Među najatraktivnijim promocijama naših izdanja biće knjige O Srbiji i Srbima bivšeg ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina u utorak od 18 sati, Istina o bombardovanju RTS Milorada Komrakova u četvrtak od 16 časova i Putnik po Svetoj Gori Borisa Subašića u petak od 20 sati. Inače, na štandu “Novosti” autori naših izdanja potpisivaće čitaocima knjige tokom cele nedelje. Tako će se u ponedeljak sa čitaocima od 16 sati družiti Žiža Radivojević, autor knjige Velike srpske ljubavi, u utorak od 19 sati Aleksandar Čepurin, u sredu od 18 časova akademik Matija Bećković, autor Mojih 100 portreta i Mojih 80, a u četvrtak od 17 sati Milorad Komrakov. Petak od 18 sati rezervisan je za Borisa Subašića, a u subotu od 13 sati svoju knjigu Kad govori mrtav kralj potpisivaće Ivan Miladinović.

NA ENGLESKOM
Na jednoj od tribina pod naslovom “Profil”, biće predstavljen pesnički portret Gojka Đoga, čije su izabrane pesme na engleskom jeziku pod naslovom Ovid in Tomis pojavile u izdanju Serbian Literaru Companu iz Toronta i Matice srpske. Stihove su preveli američki pesnik Majkl Marč, Dušan Puačić i Sofija Škorić.

 

Autor Dragan Bogutović

 

Naslovna fotografija: sajamknjiga.rs

 

Izvor Večernje novosti, 20. oktobar 2019.