Брнабић у посети Јапану, састала се са Абеом

Она је рекла да је Абеу захвалила на избалансираном ставу по питању Косова, нарочито приликом гласања за пријем у Унеско и Интерпол

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је у Токију где борави поводом крунисања јапанског цара Нарухита да су односи Србије и Јапана „много бољи него икада раније“ и на економском и на политичком плану.

После састанка са премијером Шинзом Абеом, којим је почела тродневну посету Јапану, Брнабић је рекла да је било речи пре свега о економској сарадњи подсетивши да у Србији већ присутно „неколико најзначајних јапанских инвеститора“, као и да постоји „додатна заинтерсованост“ јапанских инвеститора у сектору прехрамбених производа и пољопривреде.

Брнабић је рекла да је јапанском премијеру захвалила на избалансираном ставу по питању Косова, будући да је Јапан, иако је признао независност Косова, како је навела, „у два најважнија случаја за Србију“ – покушају учлањења Косова у Унеско и у Интерпол – „био суздржан, дакле практично на њеној страни“.

„По свим информацијама које имамо на то је директно утицао премијер Абе што указује на све боље односе две земље“, рекла је.
Брнабић је пренела да је јапански премијер похвалио реформе које се спроводе у Србији и рекао да је Србија најзначајнији партнер Јапана на Западном Балкану што је важно, додала је, јер је управо Абе покренуо иницијативу да Јапан постане много активнији актер у региону.

Брнабић је рекла и да Јапан и Србија, односно надлежна министарства, раде на постизању споразума о укидању двоструког опорезивања и изразила наду да би тај споразум могао бити потписан у наредних неколико месеци што ће, како је додала, допринети и новим инвестицијама.

Свечаном крунисању јапанског цара Нарухита који је пре шест месец наследио престо од свога оца цара Акихита, у уторак, 22. октобра, присуствоваће 2.600 гостију из целог света. Брнабић је рекла да њено присуство на крунисању јапанског цара представља знак изузетног партнерстава и поштовања између две земље.

 

Насловна фотографија: Танјуг 

 

Извор Бета/Н1, 21. октобар 2019.