Русија и Кина ће одржати прве војне вежбе у Африци

Како се наводи сврха овог заједничког догађаја је развијање „поморске привреде”, као и „интеракција и јачање веза између морнарица земаља учесница”

Прве икада одржане заједничке поморске вјежбе уз учешће Русије, Кине и Јужне Африке би требале бити одржане крајем новембра у близини Кејп Тауна, што указује на промену сфере утицаја у Африци, пише Тајмс. Москва и Пекинг редовно одржавају заједничке маневре од 2012. године, али Јужна Африка ће у њима учествовати први пут, а следеће недеље ће председник Путин на самиту у Сочију угостити званичнике више од 40 афричких земаља, наводи се у чланку.

Русија, Кина и Јужна Африка ће одржати своје прве заједничке морнаричке вежбе у близини Кејптауна следећег месеца, преноси Тајмс. Домаћин ће бити Јужноафричка морнарица са сједиштем у оближњем лучком граду Симонс Таун. Како се наводи у службеном саопштењу представника Министарства одбране Јужне Африке, сврха овог заједничког догађаја је развијање “поморске привреде”, као и “интеракција и јачање веза између морнарица земаља учесница”.

Поморске вјежбе великих размјера уз учешће руске, кинеске и јужноафричке војске заказане су за последњу недељу новембра, објашњава Тајмс, позивајући се на поруке с информативног портала у власништву војног одјела Јужне Африке. Међутим, за сада нема тачних података ни о врстама ратних бродова, ни о укупном броју војног особља које се планира користити. Све три државе су чланице групе БРИКС која уједињује земље с „економијама у развоју“. Русија и Кина редовно одржавају заједничке маневре од 2012. године, али Јужна Африка ће у њима учествовати први пут, стоји у чланку.

„То је још један доказ промјењиве динамике утицаја на континенту. Русија шири своју сферу интереса у Африци и тамо јача свој утицај. А предсједник Путин ће ускоро примити челнике више од 40 афричких држава на самиту који ће се одржати следеће недеље у црноморском граду Сочију”, пише аутор.

Власти Нигерије су већ најавиле да се на маргинама овог самита надају потпису споразума о војно-техничкој сарадњи с Москвом. Такав договор не само да ће помоћи влади Нигерије у борби против терористичких скупина, већ ће и отворити врата за испоруку руског оружја, као и за активно учествовање Русије у обуци војног особља, предвиђа Тајмс. Многи западни медији редовно добијају извештаје о снадбевању руским оружјем и опремању војски у осталим земљама у Африци, стоји у чланку.

Руска присутност у Јужној Африци датира још од апартхејда, кад је Совјетски Савез пружио војну помоћ Афричком националном конгресу на челу с Нелсоном Манделом, а данас је АНЦ владајућа странка у земљи. Ти су се контакти проширили и ојачали кад је Јужноафричку Републику на челу с Јакубом Зумом замијенио садашњи предсједник Курил Рамапхоса. Конкретно, јужноафрички потпредсједник Давид Мабуза лијечио се у Русији након што је наводно отрован током одмора 2015. године, али проматрачи сугеришу да његови контакти с Русијом “нису ограничени на медицинска питања”, пише Тајмс.

Што се тиче бившег предсједника Зуме, он је у једном тренутку активно подржавао закључивање “врло контроверзног” споразума према којем је Русија требала изградити осам нуклеарних реактора за јужноафричке електране укупне вриједности 80 милијарди долара. Према критичарима, спровођење овог споразума могло би довести до “банкрота” Јужне Африке, наглашава се у чланку.

Међутим, сви планови за изградњу руских енергетских јединица у Јужној Африци стављени су на чекање након што је Зума свргнут с власти прошле године због бројних оптужби за корупцију, а треба видјети и услове овог уговора, рокове и начине отплате, јер пракса Москве није своје партнере угушити кредитима и побјећи.

У међувремену је укупно осам афричких земаља потписало споразуме с Русијом о нуклеарној сарадњи, што потврђује Тајмс, стога је немогуће да су се Африканци у сарадњи с Москвом одлучили на „колективно самоубиство“. У сваком случају, оно што највише брине аутора чланка је ширење војне моћи Русије и Кине у Африци, на континенту који се, послије Азије, сматра подручјем највећег економског раста у 20. веку.

 

Аутор Нермин Н.

 

Насловна фотографија: AFP

 

Извор ЛОГИЧНО, 21. октобар 2019.