Šojgu predao Vulinu dokumenta o oslobađanju Beograda

Šojgu je čestitao svom kolegi proslavu i vojnu paradu povodom 75. godišnjice oslobađanja Beograda i predao mu arhivske dokumente vezane za ovaj događaj

Ministri odbrane Rusije i Srbije, Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin, razgovarali su na Forumu u Pekingu o saradnji u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti.

„Mislim da u današnjem razgovoru treba da preciziramo naše planove za 2020. i naredne godine. A isto tako da razjasnimo dalje oblike naše vojno-tehničke saradnje u smislu rokova i obima“, rekao je Šojgu na početku sastanka. Prema njegovim rečima, vojna i vojno-tehnička saradnja Rusije i Srbije razvija se prilično aktivno. „To je, između ostalog, pokazano na paradi povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Beograda od nacističke okupacije“, rekao je ruski ministar.

Šojgu je čestitao svom kolegi jučerašnju proslavu i vojnu paradu povodom 75. godišnjice oslobađanja Beograda od okupatora i predao srpskoj strani arhivske dokumente vezane za oslobađanje Beograda.

„Ovde su dva primerka. Jedan sam ostavio sebi“, rekao je Šojgu.
Ministar je napomenuo da su Rusija i Srbija među onih nekoliko zemalja koje ne pokušavaju da revidiraju ishod Drugog svetskog rata.

„Svi pogledi na događaje tih godina apsolutno su solidarni (…) Teška iskušenja koja su zadesila naše narode ne dozvoljavaju nam da zaboravimo taj rat. Zajedno se borimo protiv falsifikovanja istorije, pokušaja glorifikacije pristalica fašizma i umanjivanja odlučujućeg doprinosa Sovjetskog Saveza pobedi nad fašističkom Nemačkom i uloge srpskog naroda u borbi protiv fašizma“, naglasio je ministar odbrane Rusije.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Sputnjik, 21. oktobar 2019.

Pratite nas na YouTube-u