Шојгу предао Вулину документа о ослобађању Београда

Шојгу је честитао свом колеги прославу и војну параду поводом 75. годишњице ослобађања Београда и предао му архивске документе везане за овај догађај

Министри одбране Русије и Србије, Сергеј Шојгу и Александар Вулин, разговарали су на Форуму у Пекингу о сарадњи у војној и војно-техничкој области.

„Мислим да у данашњем разговору треба да прецизирамо наше планове за 2020. и наредне године. А исто тако да разјаснимо даље облике наше војно-техничке сарадње у смислу рокова и обима“, рекао је Шојгу на почетку састанка. Према његовим речима, војна и војно-техничка сарадња Русије и Србије развија се прилично активно. „То је, између осталог, показано на паради поводом обележавања 75. годишњице ослобађања Београда од нацистичке окупације“, рекао је руски министар.

Шојгу је честитао свом колеги јучерашњу прославу и војну параду поводом 75. годишњице ослобађања Београда од окупатора и предао српској страни архивске документе везане за ослобађање Београда.

„Овде су два примерка. Један сам оставио себи“, рекао је Шојгу.
Министар је напоменуо да су Русија и Србија међу оних неколико земаља које не покушавају да ревидирају исход Другог светског рата.

„Сви погледи на догађаје тих година апсолутно су солидарни (…) Тешка искушења која су задесила наше народе не дозвољавају нам да заборавимо тај рат. Заједно се боримо против фалсификовања историје, покушаја глорификације присталица фашизма и умањивања одлучујућег доприноса Совјетског Савеза победи над фашистичком Немачком и улоге српског народа у борби против фашизма“, нагласио је министар одбране Русије.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Спутњик, 21. октобар 2019.