Усамљеност на Западу постала већи проблем за здравље од пушења

Тагесшпигел пише да у Берлину најмање 300 људи годишње умре у својим становима, а да то нико не примети – понекад и недељама

Политичари у Берлину траже да се постави „повереник за усамљеност”, јер свако друго домаћинство у том граду има само по једног члана. У том граду, иначе, већ постоје службе за помоћ старијим особама телефоном, професионално организоване журке за физички контакт с другим особама и Фејсбук групе за помоћ.

Како преноси Дојче веле, истраживања показују да све мање дружења и социјалних веза утиче на здравље људи. И то, како наводе, није само проблем Немачке, феномен је, наиме, примећен од Јапана до Америке, преноси Танјуг. А због тог су проблема Демохришћани у Берлину и тражили да се уведе званични комесар за усамљеност.

„Неко мора све да координира и за то је потребно радно место са пуним радним временом”, каже портпарол ЦДУ Мајк Пен, објашњавајући да више није довољно да се тиме баве само добровољци.

Берлински дневник Тагесшпигел пише да је прошле године 1.300 људи било укључено у добровољни рад у борби против усамљености и то у граду који има 3,6 милиона становника. У истом чланку лист пише и да најмање 300 људи годишње умре у својим становима, а да то нико не примети – понекад и недељама. Берлин је због свега тога на друштвеним мрежама стекао надимак „престоница усамљености”.

Локални ЦДУ планира годишње 100.000 евра за пројекте против социјалне изолације, а док сенат у том граду не разради и не одобри тај план, онима који пате од осећаја усамљености психолози препоручују да макар минимално контактирају са људима у непосредној близини, као што су комшије, колеге, радници у супермаркетима…

Саветује им се и да проводе време напољу и пронађу групне активности у свом крају, а ако им је баш лоше да се јаве лекару. Велика Британија, иначе, од прошле године има министра за усамљеност, а који је именован након што је утврђено да се девет милиона Британаца осећа усамљеним. При томе Марк Робинсон, шеф непрофитне организације Ејџ УК тврди да је доказано да је усамљеност гора за здравље од пушења 15 цигарета дневно.

Усамљеност, како преноси РТС, није само карактеристика старије популације, а истраживачка агенција Ипсос открила је да су у Сједињеним Државама најусамљенији људи из генерације З – рођене крајем деведесетих и почетком овог века.

„Готово половина Американаца, 46 одсто, изјављује да се понекад или увек осећају усамљено”, показало је истраживање спроведено за компанију здравственог осигурања „Цигна”, при томе је Генерација З имала највећи и степен усамљености, а најмање су усамљени старији од 72 године.

У Јапану су већ деценијама уобичајени кафићи у којима раде хостесе и младићи плаћају да разговарају и понекад да се мазе са женама, да се шетају или да се претварају да су пар. А све је већи број кафића са мушким хостесама, а у којима се нуде исте услуге, само су ту клијенти жене, преноси РТС.

У Кини је политика једног детета проузроковала такву неравнотежу у популацији да је све више трговаца људима који отимају жене из суседних земаља да би усамљеним младићима у Кини обезбедили супруге. О томе колико друштвена изолација утиче на здравље говори и упозорење Америчког националног института за здравље који међу ризике усамљености убраја висок крвни притисак, срчане болести, гојазност, ослабљени имуни систем, анксиозност, депресију, пад когнитивних способности, Алцхајмерову болест, па чак и смрт.

 

Насловна фотографија: iStockphoto.com

 

Извор Политика, 20. октобар 2019.