Ердоган и Путин се састали у Сочију: Ситуација у Сирији критична

„Ситуација у региону је врло критична, то сви видимо и разумемо.“ нагласио је Путин на састанку са Ердоганом

Ситуација у Сирији је критична, сви то виде и схватају, консултације Русије и Турске по том питању су веома нужне, изјавио је председник Русије Владимир Путин на почетку састанка са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом.

„Ситуација у региону је врло критична, то сви видимо и разумемо. Мислим да је наш данашњи састанак, наше консултације су веома потребне. Желим да изразим наду да ће у последње време постигнути ниво руско-турских односа одиграти улогу у решавању свих сложених питања која су се појавила у региону и омогућити нам да пронађемо одговоре на сва, чак и веома тешка питања у интересима и Турске и Русије и свих земаља региона“, рекао је Путин на почетку разговора са турским председником.

Путин и Ердоган састали су се данас у Сочију где разговарају у уском формату. Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је изјавио да ће разговор двојице лидера бити темељан и сложен и да ће они морати да разговарају о „многим темама“. Дан пре састанка са Путином, Ердоган је изјавио да ће Анкара „предузети кораке“ у Сирији након разговора са председником Русије. У уторак истиче пет дана рока обуставе турске војне операције.

ТУРСКА ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА У СИРИЈИ
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган од 9. октобра води операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Курди и Дамаск су затим закључили споразум о заједничком супротстављању Турској, а Асад је покренуо војску до северне границе и заузео неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавили су да су се договорили да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Без обзира на то, медији преносе да се привремено примирје повремено нарушава.

 

Насловна фотографија: Ројтерс

 

Извор Спутњик, 22. октобар 2019.