Јункер: Европа има све мање утицаја у свету

„Желимо да Европа буде водећа. Али, имамо све мање и мање утицаја у свету“, упозорио је Јункер на расправи о ревизији рада своје Комисије

Председник Европске комисије у одласку Жан Клод Јункер поручио је у Европском парламенту да је потребно преиспитати улогу Европе у свету јер има “све мање и мање утицаја” у глобалној утакмици.

“Желимо да Европа буде водећа. Али, имамо све мање и мање утицаја у свету”, упозорио је Јункер на расправи о ревизији рада своје Комисије.

Председник Комисије у одласку рекао је да је у петогодишњем мандату нагласак ставио на привредни раст, радна места и улагања. Као највеће успехе своје Комисије истакао је Јункеров план и извлачење Грчке из кризе.

“Сви су мислили да ће Јункеров план пропасти и да ће остати само мртво слово на папиру, а сада је прерастао у стратешки инвестициони план”, истакао је.

Подсетио је како многе државе нису хтеле да се Комисија меша у грчки проблем, али Комисија то може да учини ако се ради о “општем интересу Европске уније”. Јункер каже да је управо о томе била реч и да су “спречили пропаст еврозоне”. Каже да без председника Европског савета Доналда Туска “не би постигао све што је постигао”.

“Били смо као близанци, браћа, али и међу браћом постоје неслагања. Желим да му се захвалим на безусловној подршци, он је мој пријатељ”, рекао је.

Дао је “пуну подршку” новоизабраној председници Урсули фон дер Лајен и сматра да је она “прави избор”. Јункер од нове Комисије очекује успостављање банковне уније, али и нове односе с Африком.

“Ако потпуно не имплементирамо банковну унију, нећемо имати монетарну унију. Без тога нећемо моћи да одговоримо на унутрашње или спољне шокове”, упозорио је.

“Африка треба нашу солидарност, али не нужно нашу хуманитарну помоћ. Желимо да инвестирамо у Африку, стварамо радна места, не смемо их посматрати само као избеглице”, поручио је Јункер.

Подсетио је на највећи успех Европе.

“Највећи европски успех је мир и одржавање мира. Док овде говорим, у свету се води око 60 ратова, а ниједан на европској територији”, рекао је Јункер.

“Поносан сам што сам био мали део нечег много већег и важнијег од свих нас. Требало би да наставите да се борите за Европу и против глупог национализма. Живела Европа!”, закључио је Јункер своје обраћање посланицима на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру.

 

Насловна фотографија: Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS

 

Извор Хина/Н1, 22. октобар 2019.