Аљбин Курти, лидер покрета Самоопредељење

Курти: ЗСО је мртва, ја ћу водити дијалог

„Заједница је мртва. То је српски пројекат на Косову. То није воља српске мањине у земљи”, тврди он

Лидер Самоопредељења и вероватно нови премијер Косова Аљбин Курти изјавио је у понедељак увече да је Заједница српских општина мртва ствар. Он је у интервјуу који је пренела приштинска кабловска телевизија К7 рекао да је то пројекат државе Србије, а не косовских Срба.

“Заједница је мртва. То је српски пројекат на Косову. То није воља српске мањине у земљи. На Косову има 132.000 Срба и они се никада нису жалили због Заједнице. Зашто нису тражили њено формирање, то је зато што то не желе. Они траже своја права, а не шовинистичке пројекте Србије на Косову. Србија тражи да добије нешто од наше земље”. Поновио је да ће се од Србије тражити исплата ратних дугова и да се они не могу опростити.

“Рекао сам да имамо обавезу према мртвима током рата да тражимо дугове од Србије. Нико, ни мртви ни живи, нема право да опрости дугове Србији. Она треба да одговара за насиље које је извршила, за масакре које сада не признаје, за пензиони фонд који је опљачкала”, казао је Курти, додајући да је радознао да чује одговор када се све то стави на сто.

Рекао је да у Србији у јануару почиње изборна кампања и да зато нису реална очкивања да се дијалог ускоро настави и да дође до споразума. “Знамо какве се националистичке изјаве дају током кампање у тој земљи. Са ким бих разговарао. То је нешто о чему други нису размишљали када су тражили брзи закључак дијалога”, рекао је Курти.

 

Извор Бета/Б92, 21. октобар 2019.