Поклекла и Ирска: Легализовани геј бракови и абортус

Насупрот остатку Велике Британије, где је дозвољен од 1967, абортус је у Северној Ирској до сада био илегалан

Британски парламент је данас донео одлуку о либерализацији абортуса и легализацији хомосексуалних бракова у Северној Ирској, којом Вестминстер управља услед непостојања локалне владе. Насупрот остатку Велике Британије, где је дозвољен од 1967, абортус је у Северној Ирској до сада био илегалан, осим у случајевима озбиљне угрожености живота мајке. Иста ситуација је до сада била и са браковима особа истог пола.

Северна Ирска нема владу од јануара 2017, због политичко финансијског скандала, и њене политичке институције не раде. Користећи ту паралисаност локалне политике, британски посланици су у јулу изгласали амандмане о праву на абортус и хомосексуалне бракове у Северној Ирској у случају да се влада у Белфасту не оформи до јуче. Нови прописи су на снагу ступили у поноћ по локалном времену, јавља Бета.

Државни секретар задужен за Северну Ирску Џулијан Смит изјавио је да ће прва геј венчања бити одржана „најкасније у недељи Светог Валентина 2020. године”. Посланици северноирског парламента су се у знак протеста симболично окупили јуче поподне да би расправљали о закону. Будући да нема сагласности више странака, премијер и вицепремијер Северне Ирске не могу бити изабрани те тако закон усвојен у Лондону јуче није могао да буде блокиран.

Присутни су били чланови ултраконзервативне Партије демократских униониста (ДУП), на челу с бившом северноирском премијерком Арлин Фостер, и успротивили су се свакој либерализацији по датим питањима. ДУП пружа подршку мањинској конзервативној влади Велике Британије.

„Ово је веома тужан дан. Знам да неки људи данас желе да славе и њима кажем: ‘Мислите на оне међу нама који смо данас тужни и сматрамо да је то у сукобу с људским достојанством и људским животом’“, рекла је Фостер новинарима.

Противници абортуса су се окупили испред северноирског парламента, а неки су носили транспаренте „Абортус? Не у моје име”.

С друге стране, потпредседница републиканског Шин Фејна Мишел О’Нил је покушај блокаде назвала „политичким ударом”. Посланик центристичке Алијансе Тревор Лан је оптужио ДУП и друге конзервативне посланике да „само покушавају да одузму женама и ЛГБТ особама права која су им гарантована у остатку Уједињеног краљевства”.

Присталице права на абортус су испред северноирске скупштине великим белим словима исписали реч „Декриминализовано”. За Џејн Пикер, 24-огодишњу куварицу, промена закона је „добра ствар” али да би „било боље да је дошла од северноирске владе” уместо из Лондона. „У сваком случају је победа”, навела је она.

 

Насловна фотографија: BT

 

Извор Политика, 22. октобар 2019.