ЕУ упозорава Београд на споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом

Брисел је незадовољан развојем догађаја и поручио је како ЕК помно прати преговоре Србије и Русије о склапању споразума са ЕЕУ

Као што смо известили, руски премијер Дмитриј Медведев је током посете Београду 19. октобра најавио потписивање споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније. Потписивање споразума ће се обавити 25. октобра у Москви. Према његовим ријечима, овај ће споразум Србији пружити приступ тржишту од 180 милиона потрошача.

Но, Брисел је прилично незадовољан развојем догађаја и поручио је како Европска комисија помно прати преговоре Србије и Русије о склапању споразума о зони слободне трговине са ЕЕУ и очекује да ће Београд своју спољну политику ускладити с линијом Европске уније. То је јуче, 22. октобра, изјавила портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

“Од Србије се очекује да своју спољну и безбедносну политику поступно усклади са заједничком политиком Европске уније”, рекла је Коцијанчић за Еурактив. Према њеним ријечима, Србија формално има право склапати споразуме с трећим земљама или организацијама прије уласка у Европску унију.

„У контексту преговора о приступању Србија је дужна раскинути све билатералне трговинске споразуме на дан приступања. Одустајање Србије од споразума о слободној трговини с трећим земљама није нови услов и то је опште правило које се односи на све кандидате за приступање Евроској унији“, нагласила је Маја Коцијанчић.

Према подацима које је дала Коцијанчић, ЕУ је највећи трговински партнер у Србији, јер међусобна трговина чини 63 одсто укупне робне размјене Србије, док трговина с Русијом чини мање од 10% годишње трговинске размјене земље. Но, руска страна наводи како Србија с овим статусом постаје карика која повезује Европску унију и ЕЕУ, те да Русија не види никакав проблем у уласку Србије у Европску унију.

 

Аутор Л.Р.

 

Извор ЛОГИЧНО, 23. октобар 2019.