Представнички дом америчког Конгреса усвојио резолуцију о браћи Битићи

Одговорним за убиство браће Битићи сматра се некадашњи командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури, стоји у документу резолуције

Представнички дом Конгреса САД усвојио је резолуцију, којом се од Србије захтева да реши случај убиства тројице браће Битићи – Илија, Агрона и Мехмета, који су били амерички држављани. Резолуцију сада треба да усвоји и Сенат.

Резолуцију је у априлу поново поднео конгресмен Ли Зелдин из Њујорка, а усвојио ју је Одбор за спољну политику Представничког дома 17. јула, преноси Танјуг. У документу се наводи да од напретка у решавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Америчких Држава и Србије, преноси Глас Америке.

„Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине”, наводи се у резолуцији. У документу се наводи и да би решење тог случаја требало да се постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које се сматра да су одговорни за злочин.

„Влада Србије и њена релевантна министарства и канцеларије, укључујући и Тужилаштво за ратне злочине Србије, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за те смрти”, каже се у тексту документа. У тексту се наводи да се одговорним за убиство сматра некадашњи командант полицијске јединице Жандармерија Горан Радосављевић Гури.

Да се резолуција усвоји заложили су се амерички конгресмени Елиот Енгел и Лио Зелдин. Говорећи на почетку седнице Енгел, који је и председник Одбора за спољне послове Представничког дома рекао је да резолуција „јасно ставља до знања да Србија мора да истражи смрт браће Битићи и приведе кривце правди”.

„Она позива и владу САД да охрабри и помогне у успешном спровођењу случаја”, рекао је Енгел.

Браћа Мехмет, Агрон и Илија Битићи пореклом са Косова, вратили су се на Косово како би се борили на страни такозване ОВК у сукобима 1999. године. Њихова тела откривена су јула 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, у источној Србији.

 

Извор Политика, 23. октобар 2019.