Putin posle pregovora sa Erdoganom: Došli smo do sudbonosnih rešenja za Siriju

Memorandum potpisan u Sočiju predviđa da Moskva i Ankara zajedno preduzimaju mere za sprečavanje prodora terorista kroz sirijsko-tursku granicu

Pregovori sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom omogućili su da dođemo do sudbonosnih rešenja za Siriju, izjavio je Vladimir Putin. Nakon pregovora sa turskim liderom u Sočiju, koji su potrajali duže od pet sati, Putin je dodatno naglasio:

„Ne mogu a da ne izrazim zadovoljstvo rešenjima do kojih smo uspeli da dođemo nakon dugog i napornog rada. Ta rešenja će obelodaniti naši ministri spoljnih poslova, a smatram da su to veoma važna, ako ne i sudbonosna rešenja koja će razmrsiti sadašnju prilično oštru situaciju na sirijsko-turskoj granici“.

Putin se pred novinarima pojavio zajedno sa Erdoganom, a još je naveo da Moskva i Ankara smatraju da se mora pomagati sirijskim izbeglicama da se vrate u svoju zemlju.Pritom je naglasio da to pomaganje mora biti lišeno diskriminacije, politizacije i nametanja uslova.

Predsednik RF je rekao da mu je Erdogan podrobno izložio šta su „ciljevi i zadaci“ Turske na severu Sirije, i dodao da su Rusija i Turska saglasne da se mora sačuvati teritorijalna celovitost Sirije.

„Važno je da iz dejstava oružanih snaga Turske u Siriji korist ne izvuku teroristi, pre svega Islamska država. Sirija mora biti oslobođena – precizirao je Putin – od nezakonitog stranog vojnog prisustva“. Na kraju je pozvao Kurde da započnu „široki dijalog sa vladom u Damasku“.

Prema onome što su saopštili Lavrov i Čavušoglu, status kvo u zoni turske operacije između gradova na severoistoku Sirije Ras-el-Ajn i Tel-el-Abija biće određeno vreme zadržan. Sa maksimalnom dubinom na teritoriji Sirije od 30 kilometra. Od podne 23. oktobra, teritoriju izvan te zone zaposešće sirijska regularna armija i ruska vojna policija. Prvi njihov zadatak će biti da u narednih 150 sati obezbede da se kurdski odredi i naoružanje odmaknu 30 kilometara od sirijsko-turske granice.

Potom će početi zajedničko tursko-rusko patroliranje u dubini od 10 kilometara zapadno i istočno od zone turske operacije. Ovo neće uključivati grad Kamišli. Kurdske snage će napustiti Manbidž i Tel-Rifat.

Memorandum koji je potpisan u Sočiju predviđa i da Moskva i Ankara zajedno preduzimaju mere za sprečavanje prodora terorista kroz sirijsko-tursku granicu.

 

Izvor Fakti, 22. oktobar 2019.

Pratite nas na YouTube-u