Da li ruski PVO sistemi ostaju u Srbiji?; Lazanski: Sledi fantastično iznenađenje

Lazanski je progovorio o nabavci novih PVO sistema za potrebe Vojske Srbije i najavio „fantastično iznenađenje koje će se desiti za tri dana”

Posle toliko iščekivanja i spekulacija, savremeni ruski raketni sistemi stigli su u Srbiju. Kako je saopšteno, reč je o vežbi „Slovenski štit”, čija je prva faza izvedena u septembru u Rusiji, na sistemima S-400 i „pancir S”. Nenajavljeno, druga faza vežbe održava se u Srbiji, a ruska vojska je za ovu priliku dopremila i pomenuta sredstva. Da li će nešto od te ratne tehnike posle vežbe ostati u arsenalu Vojske Srbije?

U ovom trenutku teško da bi se to moglo odnositi na S-400, zbog kompleksnosti, namene a i cene, ali za „pancir S” to bi moglo biti realno. Uostalom, među silnim nagađanjima, nabavka tog artiljerijsko-raketnog sistema je delovala logično a i najavljena je od nekih komentatora dobro upućenih u ova zbivanja. Divizion S-400 i baterija „pancir S“ prebačeni su u Srbiju gde će prvi put učestvovati na vojnim vežbama u inostranstvu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Ruske jedinice za protivvazdušnu odbranu sa protivavionskim raketnim sistemima S-400 i protivraketnim sistemima „pancir S“ prebačene su vojnim transportnim avionom na teritoriju Srbije“, navodi se u saopštenju Ministarstva. U saopštenju se precizira da će sistemi učestvovati u drugoj fazi zajedničkih vojnih vežbi „Slovenski štit 2019“. Ministarstvo dodaje da je ovo prvi put da divizion S-400 i sistem „pancir S“ učestvuju u vojnim vežbama na teritoriji strane države, prenosi Sputnjik.

Zajednička taktička vežba sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“ održava se na teritoriji Republike Srbije. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije vežba će biti realizovana u rejonu aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i na poligonu „Pasuljanske livade“, uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Cilj vežbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije, kao i upotreba snaga vojske u odbrani od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora i obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO. Rukovodilac vežbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO, brigadni general Tiosav Janković. Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vežbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE-Maksim-Ssipenkov

 

Izvor Politika, 24. oktobar 2019.

 

LAZANSKI: SLEDI FANTASTIČNO IZNENAĐENjE
Ambasador Republike Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski progovorio je o nabavci novih PVO sistema za potrebe Vojske Srbije i najavio „fantastično iznenađenje koje će se desiti za tri dana.”

Lazanski nije hteo da odgonetne da li se radi o sistemima Pancir, koji su po nezvaničnim informacijama ponuđeni po povoljnim uslovima.

– U ovom momentu ne mogu da vam kažem o čemu se konkretno radi, ali imaćete kroz par dana jedno divno, fantastično iznenađenje – ostao je zagonetan srpski ambasador u Rusiji.

On je rekao da se kroz 2-3 dana očekuje i zajednička vojna vežba srpske i ruske vojske, i više puta ponovio da sa mesta ambasadora ne može da pruži više informacija na pitanja znatiželjnih novinara.

– Ponavljam očekuje vas divno i fantastično iznenađenje – završio je razgovor na tu temu ambasador Lazanski.

Srpska vojska ima nameru da ozbiljno unapredi svoje operativne sposobnosti kada je u pitanju zaštita vazdušnog prostora od neprijateljskog dejstva tačnije odbrane teritorije, stanovnišva, sopstvenih oružanih snaga i infrastrukture zemlje.

U tom smislu u skladu sa mogućnostima planirana su ozbiljna ulaganja u nabavku najsavremenijih sredstava protivvazduhoplovne odbrane. Prema različitim informacijama, srpska vojska je pokazala veliko interesovanje za nabavku hibridnih topovsko-raketnih sistema kratkog dometa “Pancir-S1” što bi trebalo da bude već završena stvar.

Dalje, prema doduše nezvaničnim informacijama koji su se sa vremena na vreme pojavljivali i u medijima, srpska vojska je zainteresovana za nabavku raketnih sistema srednjeg dometa porodice Buk, kao i dalekometnog univerzalnog PVO/PRO sistema S-300VM “Antej-2500” koji osim aerodinamičkih ciljeva može da obara i balističke rakete. Naravno umesto njega se spominje i najmoćnija verzija sistema S-300 PMU-2 pa čak i sistem S-400 “Trijumf”.

 

Izvor srbijadanas.com, 24. oktobar 2019.

 

Pratite nas na YouTube-u