Дојче веле: Неће моћи како Борис хоће

Како год да се сада карте замешају, јасно је да ће брегзит бити одгођен. Драма се наставља. Несигурност остаје како за Британце, тако и за ЕУ

Борис Џонсон и даље прича да ће Велика Британија до краја месеца напустити ЕУ, мада је јасно да од тога нема ништа. Чека нас ново отезање, вероватно и ванредни избори у Краљевству, пише у свом коментару Бернд Ригерт.

Колико још пораза може да истрпи британски премијер Борис Џонсон? Доњи дом парламента у Лондону је одбацио Владин план да се закон о спровођењу Споразума о брегзиту прогура кроз парламент за само три дана. Зато је Борис Џонсон у потпуности повукао свој захтев за наставак договора о брегзиту. Таква борба за моћ између премијера и посланика практично онемогућава да се пре планираног термина 31. октобра стави на снагу муком постигнут споразум о иступању из ЕУ.

Сад поново важи такозвани „Бенов закон“: он налаже Џонсону да Уједињено Краљевство не сме напустити ЕУ без споразума. Зато нема ништа о изласка до краја месеца. Сада би ЕУ морала брзо да одлучи о захтеву за продужетак који је тврдоглави премијер послао у Брисел – без свог потписа, како би показао да се он са тиме не слаже. „Бенов закон“ предвиђа да Британци морају да траже додатна три месеца. Нема сумње да ће ЕУ одобрити пролонгирање. Председник Европског савета Доналд Туск већ се саветује са 27 држава чланица ЕУ.

Одлука би могла да буде донета наредних дана, можда на специјалном самиту у Бриселу. Увређени и поражени премијер Џонсон је већ најавио да неће присуствовати саветовању. Но, то формално није ни неопходно. Премијер који све више постаје трагична фигура, још увек додуше прича да ће 31. октобра напустити Европску унију. Њему би било паметније да напусти седиште владе у Даунинг стриту и ослободи место за неког другог. Уместо тога, Џонсон се залаже за парламентарне изборе јер овај сазив сматра некомпетентним. Жели да га грађани потврде као народног вођу.

Тај конзервативни хазардер има две могућности да изнуди одржавање нових избора који ће се на крају претворити у референдум о брегзиту. Прва могућност је да моли парламент за термин одржавања избора, за шта му је потребна двотрећинска већина – мало је вероватно да ће је добити. Друга могућност: поднеће оставку или ће се повући са функције након што му буде изгласано неповерење. Након тога би морали да уследе нови избори због тога што дубоко подељени Доњи дом неће моћи да се сложи око именовања новог шефа владе.

Како год да се сада карте замешају, јасно је да ће брегзит бити одгођен. Драма се наставља. Несигурност остаје како за Британце, тако и за ЕУ. А Уједињеном Краљевству вероватно предстоје судбоносни избори.

 

Аутор Бернд Ригерт

 

Насловна фотографија: Getty Images

 

Извор Дојче веле, 24. октобар 2019.