Dojče vele: Neće moći kako Boris hoće

Kako god da se sada karte zamešaju, jasno je da će bregzit biti odgođen. Drama se nastavlja. Nesigurnost ostaje kako za Britance, tako i za EU

Boris Džonson i dalje priča da će Velika Britanija do kraja meseca napustiti EU, mada je jasno da od toga nema ništa. Čeka nas novo otezanje, verovatno i vanredni izbori u Kraljevstvu, piše u svom komentaru Bernd Rigert.

Koliko još poraza može da istrpi britanski premijer Boris Džonson? Donji dom parlamenta u Londonu je odbacio Vladin plan da se zakon o sprovođenju Sporazuma o bregzitu progura kroz parlament za samo tri dana. Zato je Boris Džonson u potpunosti povukao svoj zahtev za nastavak dogovora o bregzitu. Takva borba za moć između premijera i poslanika praktično onemogućava da se pre planiranog termina 31. oktobra stavi na snagu mukom postignut sporazum o istupanju iz EU.

Sad ponovo važi takozvani „Benov zakon“: on nalaže Džonsonu da Ujedinjeno Kraljevstvo ne sme napustiti EU bez sporazuma. Zato nema ništa o izlaska do kraja meseca. Sada bi EU morala brzo da odluči o zahtevu za produžetak koji je tvrdoglavi premijer poslao u Brisel – bez svog potpisa, kako bi pokazao da se on sa time ne slaže. „Benov zakon“ predviđa da Britanci moraju da traže dodatna tri meseca. Nema sumnje da će EU odobriti prolongiranje. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već se savetuje sa 27 država članica EU.

Odluka bi mogla da bude doneta narednih dana, možda na specijalnom samitu u Briselu. Uvređeni i poraženi premijer Džonson je već najavio da neće prisustvovati savetovanju. No, to formalno nije ni neophodno. Premijer koji sve više postaje tragična figura, još uvek doduše priča da će 31. oktobra napustiti Evropsku uniju. Njemu bi bilo pametnije da napusti sedište vlade u Dauning stritu i oslobodi mesto za nekog drugog. Umesto toga, Džonson se zalaže za parlamentarne izbore jer ovaj saziv smatra nekompetentnim. Želi da ga građani potvrde kao narodnog vođu.

Taj konzervativni hazarder ima dve mogućnosti da iznudi održavanje novih izbora koji će se na kraju pretvoriti u referendum o bregzitu. Prva mogućnost je da moli parlament za termin održavanja izbora, za šta mu je potrebna dvotrećinska većina – malo je verovatno da će je dobiti. Druga mogućnost: podneće ostavku ili će se povući sa funkcije nakon što mu bude izglasano nepoverenje. Nakon toga bi morali da uslede novi izbori zbog toga što duboko podeljeni Donji dom neće moći da se složi oko imenovanja novog šefa vlade.

Kako god da se sada karte zamešaju, jasno je da će bregzit biti odgođen. Drama se nastavlja. Nesigurnost ostaje kako za Britance, tako i za EU. A Ujedinjenom Kraljevstvu verovatno predstoje sudbonosni izbori.

 

Autor Bernd Rigert

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor Dojče vele, 24. oktobar 2019.