ЕП резолуцијом признао грешку ЕУ у вези с Албанијом и С. Македонијом

Резолуција напомиње да могућа реформа процеса проширења не би требало да омета земље које су испуниле услове за отварање приступних преговора

Европски парламент је са 412 гласова „за”, 136 „против” и 30 „уздржаних” усвојио резолуцију у прилог отварању приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом. „Политика проширења ЕУ била је најефикаснији спољнополитички инструмент Уније, а даља разградња те политике може довести до све нестабилније ситуације у непосредном суседству ЕУ”, упозорава резолуција.

Усвојеном резолуцијом Европски парламент изражава разочарање неуспехом ЕУ да због блокаде Француске, Холандије и Данске отвори приступне преговоре Албанијом и Северном Македонијом које су, као оцењује Европски парламент, испуниле услове за нови корак на путу европских интеграција.

Наглашава се да је таква одлука „стратешка грешка”, да штетно утиче на кредибилитет ЕУ и шаље негативан сигнал земљама кандидатима у вези добросуседских односа као и да отвара врата утицају других играча у региону.

„Интеграција земаља које испуњавају услове помаже ЕУ да одржи своју међународну улогу и заштити своје интересе, а напредак на путу ка ЕУ такође има трансформишући ефекат на саме земље кандидате”, стоји у тексту усвојене резолуције, преноси Танјуг.

Резолуција напомиње да могућа реформа процеса проширења не би требало да омета земље које су испуниле услове за отварање приступних преговора. Додаје да земље кандидате треба оцењивати на основу „сопствених заслуга и објективних критеријума”, а на основу унутрашњих чинилаца појединих држава чланица.

 

Насловна фотографија: Frederick Florin/AFP via Getty Images

 

Извор Политика, 24. октобар 2019.