Новости: Систем Панцир остаје у Србији

Допремање система С-400 и „панцир“ у Србију Ројтерс је оценио као део настојања Москве да на својој страни задржи Београд као традиционалног савезника

Моћни ракетни противавионски системи “С-400 тријумф” и “Панцир С”, оружаних снага Руске Федерације, у четвртак су стигли у Србију, где ће наредних дана учествовати у заједничкој вежби српске и руске војске “Словенски штит”, чија се друга фаза одржава у нашој земљи. По завршетку вишедневне вежбе, “панцир-с” ће остати у Србији, док ће С-400 бити враћен у Русију.

Вежба “Словенски штит” озваничила је изузетно важан уговор између Србије и Русије о купопродаји ракетног система малог и средњег домета “панцир С”, који ће наредних година постати окосница заштите јединица Војске Србије од напада из ваздуха. Уз ловачке авионе “миг-29”, реч је о најважнијој набавци војне технике последњих деценија.

Противавионски маневри који ће се наредних дана одигравати у Србији на најсавременијој руској ракетној техници јединствена су прилика да се Војска Србије упозна са најмодернијим ПВО наоружањем. Наше посаде током “Словенског штита” надохват руке имаће све шеме употребе и начина дејства не само “панцира”, већ и С-400 – ексклузивног ракетног система који тренутно у свом наоружању поседују само две државе, Русија и Белорусија.

Ракетни системи, који су страх и трепет борбених авиона широм света, без помпе су стигли су Србију. Руски транспорти авион “руслан” са убојитим товаром слетео је на Аеродром у Батајници у ноћи између среде и четвртка. Тачно у 00.30, руски транспортни авион био је спреман за истовар ПВО система, а вест о овој операцији, као и траса лета руског авиона била је строго чувана тајна. Прва потврда да је крем руског ПВО наоружања размештен у Србији стигла је од руског Министарства одбране. Москва није прикрила ни чињеницу да је ова техника први пут упућена на вежбу ван граница Русије.

Да је елитна ПВО техника руских снага стигла у нашу земљу, потврдио је и председник Србије Александар Вучић. Он није крио усхићење због испоруке војне технике, а најавио је и да ће лично да се увери у могућности “тријумфа” и “панцира”. Тачно је да су стигла руска борбена средства. Чудо од С-400 ћу сутра да обиђем, а у суботу идем да видим и “панцир С” – рекао је Вучић.

Према сазнањима Новости, долазак ракета у Србију и сарадња двеју војски на плану ПВО договорена је на највишем нивоу – између председника Путина и Вучића у мају ове године у Москви. Припреме два министарства одбране за ову вежбу трајале су месецима, а детаљи договора све време чувани су од јавности.

Посебну арому “Словенском штиту” даје чињеница да ће руски и српски ракеташи наредних дана извршити и бојево гађање из “панцира” на полигону “Пасуљанске ливаде” где ће бити проверене могућности ових ракета пре испоруке ВС. Ово убојито средство дејствоваће из топова, по циљевима на небу, али и на земљи. Заједничка тактичка вежба са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и руских Ваздушно-космичких снага одржава се на батајничком аеродрому и на “Пасуљанским ливадама”. Главну снагу чиниће припадници 250. ракетне бригаде ПВО, али и друге јединице домаћег Ратног ваздухопловства.

Циљ вежбе је и употреба групације ПВО ВС и руских снага у одбрани територије”, штуро је саопштило Министарство одбране Србије, уз детаљ да вежбом руководи командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Тиосав Јанковић.

„ТРИЈУМФ“ ПОКРИО БАЛКАН
Ракетни кишобран, који је после монтаже руски ракетни систем С-400 направио над Србијом, захватио је највећи део Балкана. Ово савремено средство за дејства против авиона и ракета затворило је ваздушни простор у пречнику већем од 1.000 километара. Опсег дејства “тријумфа” поред територије Србије захватио је и све државе региона, целу Мађарску, већи део Румуније и Бугарске, као и северну Грчку и јужну Аустрију.

РОЈТЕРС: РУСИЈА ЧУВА САВЕЗНИКА
Допремање система С-400 и “панцир” у Србију агенција Ројтерс оценила је као део настојања Москве да на својој страни задржи традиционалног савезника у време када Београд развија везе са НАТО и ЕУ. Агенција истиче да су две земље ојачале обавештајну сарадњу и да је директор руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин недавно рекао да Русија и Србија спроводе сложене заједничке операције.

САМО КУПЦИМА И ПРИЈАТЕЉИМА
Могућност да официри ВС вежбају на ракетном систему какав је С-400 познавоци војне технике сматрају ексклузивном приликом да наше посаде овладају радом на најмодернијем ПВО средству.

“Тријумф С-400” чини сами врх руске борбене технике која је недоступна армијама које Москва не сматра пријатељским. У свету влада велико интересовање за куповину овог средства. Русија је С-400 продала великим силама Кини и Индији, а преговори о купопродаји трају са Турском, Египтом и Саудијском Арабијом.

 

Аутор Р. Драговић

 

Насловна фотографија: Министарство одбране РС

 

Извор Вечерње новости, 25. октобар 2019.