Западне агенције о допремању С-400 и Панцир-С: Русија жели да задржи утицај у Србији

Подсећајући на ратове у Југославији, АП напомиње да је Србија, као „једини руски савезник у региону“ већ добила од Русије шест авиона МиГ-29

Западне агенције известиле су о допремању система ваздушне одбране из Русије у Србију ради учешћа у војној вежби. Ројтерс у томе види наглашено настојање Москве да на својој страни задржи свог традиционалног савезника у време када Београд развија везе са НАТО и ЕУ. Руско Министарство одбране саопштило је да ће то бити први пут да ће софистицирани дивизион ракетног система С-400, заједно са батеријом “Панцир С” учествовати у једној војној вежби у иностранству, напомиње Ројтерс и оцењује да се Русија бори да задржи Србију у оквирима своје сфере геополитичког утицаја.

Истиче и да су две земље ојачале обавештајну сарадњу и преноси да је директор руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин недавно рекао да Русија и Србија спроводе сложене заједничке операције ради заштите њихових спољних интереса. Британска агенција наводи и да се Србија ослања на Русију по питању КиМ, да снадбевање наше земље природним гасом зависи од Русије, као и да већинско власништво у “Нафтној индустрији Србије” има руски Гаспром. Ројтерс тврди и да су вежбе почеле у среду, али да су објављене тек у четвртак.

Америчка агенција АП је, такође, известила о допремању најсавременијих система ваздушне одбране из Русије у Србију, истичући да Москва помаже свом савезнику Србији да ојача војску што, како оцењује, повећава забринутост међу балканским земљама. Преноси и да је председник Србије Александар Вучић рекао да ће систем С-400 бити враћен Русији после вежби, али да је Србија наручила Панцир. Подсећајући на ратове у Југославији деведесетих, АП напомиње да је Србија, коју описује као “јединог руског савезника у региону упркос прокламованом циљу придруживања ЕУ” већ добила од Русије шест борбених авиона МиГ-29 и да очекује испоруку јуришних и транспортних хеликоптера из Русије до краја године.

Указује и на обећање Београда да се неће придруживати НАТО и да је одбио да се прикључи санкцијама против Русије, које су уведене због Украјине. АП напомиње и да су руске ракете, на путу ка Србији, морале да прелете преко ваздушног простора суседних држава чланица НАТО што ће, сматра агенција, вероватно покретнути питања у НАТО-у.

 

Насловне фотографије: Тульские новости

 

Извор Танјуг/Б92, 24. октобар 2019.