Потписан Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније

Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто својих производа без плаћања царина

Премијерка Ана Брнабић je у Москви потписала Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица – Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргистана. Србији је потписивањем споразума отворен приступ тржишту од 183 милиона људи. Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина. Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воћне ракије, 90.000 литара вињака.

Према споразуму који jе данас потписaн, остаје царина на извоз аутомобила из Србије. Један од услова за потписивање Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ било је и потписивање Фитосанитарног споразума којим се уређује извоз робе биљног порекла у ЕАЕУ. Прошле године робна размена са ових пет земаља чланица Евроазијске уније била је 3,4 милијарде долара. Из Србије је извезена роба вредна 1,1 милијарду долара, а увезена у вредности од 2,3 милијарде.

Премијерка Ана Брнабић рекла је новинарима након потписивања да је Споразум између Србије и Евроазијске економске уније комплементаран европском путу Београда.

“Ми имамо под споразумом о ССП-у право на споразуме о слободној трговини са међународним организацијама и појединачним земљама до уласка у ЕУ. Тада морамо да раскидамо споразуме са свим трећим земљама и другим организацијама, до тада имамо право и у интересу Србије је што више оваквих споразума”, рекла је Брнабићева.

Председник Александар Вучић је раније оценио да је споразум важан за Србију и њену привреду, и да ојачава поверење између две земље. Евроазијска економска унија је основана 1. јануара 2015. године на идеју руског председника Владимира Путина. Бруто друштвени производ у ЕЕУ је 1,9 трилиона долара, односно 3,2 одсто светског БДП-а, док је незапосленост 5,4 процента.

Што се тиче политичких односа, за разлику од Европске уније, свака чланица води своју спољну политику, које су некад у раскораку – пре свега у односу према Бриселу и Пекингу.

 

Извор РТС, 25. октобар 2019.

 

СПОРАЗУМ СА ЕЕУ НУДИ НОВЕ МОГУЋНОСТИ
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је недавно потписани Споразум о слободној трговини са ЕАЕУ доноси нашим пољопривредним произвођачима нове могућности бесцаринског извоза својих производа, преноси Танјуг. Недимовић је за РТС нарочито скренуо пажњу на могућност извоза воћних ракија, и овчијег и козјег сира, као и других производа.

Према његовим речима, овчији и козји сир је роба доброг квалитета који има добру цену и за којим у Русији постоји велика тражња. Тиме се стичу услови да понуде добре субвенције за овчарство. Он указује да је животни стандард грађана у Русији данас већи, као и да су стандарди квалитета невероватни.

„Имамо могућност да можемо да пласирамо робу на тржиште од 180 милиона људи. Постојаће они који желе да се „опаре”, али ми то морамо да спречимо”, рекао је Недимовић. Како је подсетио, више ником не пада на памет да реекспортује нектарине, јабуке или друге производе након што је у протеклих 18 месеци било четири, пет акција у сарадњи са полицијом и царином. Недимовић је најавио и да би извоз јунетине у Турску требало да крене у уторак.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Влада Републике Србије

 

Извор Политика, 27. октобар 2019.