Сервер: Тирана и Приштина да напусте идеју о Великој Албанији

То би, како је он истакао, могло да има дестабилизирајуће и катастрофалне последице

Амерички експерт за Балкан Данијел Сервер изјавио је да би Албанија и Косово требало у потпуности да напусте идеју о “Великој Албанији”, зато што би то, како је рекао, могло да има дестабилизирајуће и катастрофалне последице.

Сервер је на на конференцији “Сједињене Америчке Државе на Западном Балкану”, рекао да би Француска и Холандија требало да се стиде свог става о блокирању приступних преговора Албаније и Северне Македоније Европској унији, преноси КоССев. То, међутим, додао је Сервер, не би требало да спречи Албанију да напредује и настави да инсистира на чланству, што се неће догодити, евентуално још неколико година, чак и да се отворе преговори.

“Питање је како одговорити на велико кашњење у препознавању достигнућа на које су Скопље и Тирана поносни. Разочарани сте и фрустрирани, разумем, али то вас неће помакнути напред. Одговор је у посвећености реформама, ви сте и даље кандидат који може напредовати чак и без такозваних преговора”, поручио је. Сервер је додао и да је питање да ли ће Албанци живети у шест различитих балканских земаља, или ће оспорити територијални споразум.

“Албанија и Косово би морали да захтевају промену граница. Вашингтон и Берлин то никада не би прихватили, било би катастрофалних и дестабилизирајућих последица. Албанија и Косово морају да се побрину о својим унутрашњим проблемима да би одржали добре односе и неговали добре односе са Албанцима који живе у другим земљама. Ни у чему вас Француска и Холандија не могу спречити да направите такву Албанију”, поручио је Сервер.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Коссев/Н1, 29. октобар 2019.