Дачић: Резолуција Конгреса о браћи Битићи без значајних последица по односе

„То јесте један од притисака, али мислим да они не разумеју да ти притисци немају никакав ефекат, већ имају контраефекат“, навео је он

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да резолуција Представничког дома Конгреса САД којом се од Србије захтева да реши случај убиства браће Битићи 1999. године неће имати значајне последице по односе две земље и оценио да су такви притисци контрапродуктивни.

„То (резолуција) јесте један од притисака, али мислим да они не разумеју да ти притисци немају никакав ефекат, већ имају контраефекат, јер се онда јављају с наше стране разни аргументи – шта је с трговином органима, где су сведоци против (једног од лидера ОВК Рамуша) Харадинаја”, рекао је Дачић на РТС у емисији Упитник.

Дачић је казао да резолуција неће имати „такве политичке последице по односе Србије и САД” да ће две земље прекинути односе, али да она показује да Вашингтон „не одустаје од америчког схватања сопственог интереса”. „Треба да се одговори зашто су браћа Битићи убијени, али пре тога треба да се одговори шта су они тражили на Косову као амерички држављани у униформама ОВК. Увек сам то питао америчке званичнике и они кажу да нису они ту да дају одговоре него само да питају”, навео је шеф српске дипломатије.

Он је казао и да је убиство тројице браће Битићи у јуну 1999. године тежак злочин, али да не види шта би био циљ команде да они буду стрељани, односно шта је мотив тог убиства.

„То је несумњиво тежак злочин, али не могу да разумем потребу да неко убије браћу Битићи у јулу 1999. године када је завршен рат на Косову и када полако почињемо да пуштамо борце Ослободилачке војске Косова из затвора и када смо пустили америчке војнике које смо заробили у рату”, казао је Дачић.

Он је навео да треба разликовати да ли је у случају браће Битићи реч о систематској наредби да се убијају Албанци или је реч „о неком појединачном изолованом случају” да је неко револтиран то урадио, и додао да би Србији било у интересу да се пронађу починиоци и налогодавци тог убиства. „Ако једна земља преда Хагу два председника, Слободана Милошевића и Милана Милутиновића, генерале, зар ви мислите да ћемо ми сада да бранимо неког тамо ко је убио неку тројицу Американаца”, упитао је Дачић, преноси Бета.

Представнички дом Конгреса САД у пуном саставу прошле недеље је једногласно усвојио резолуцију којом се од Србије захтева да реши случај убиства браће Битићи – Илија, Агрона и Мехмета, америчких држављана. У резолуцији пише да од напретка у решавању случаја Битићи треба да зависи развитак односа САД и Србије.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Политика, 29. октобар 2019.