Ердоган: Турска не признаје Резолуцију о Јерменима

„Тужни смо што је у једном парламенту прихваћена клевета против нас. Ову оптужбу сматрамо за највећу увреду према нашој нацији”, рекао је он

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће парламент те земље одговорити на резолуцију о геноциду над Јерменима коју је усвојио Представнички дом америчког Конгреса, као и на предлог увођења санкција Турској. Он је истакао да Турска не признаје резолуцију, која за Анкару нема никакву вредност, преноси Ројтерс.

„Тужни смо што је у једном парламенту прихваћена клевета против наше земље. Ову оптужбу сматрамо за највећу увреду према нашој нацији”, рекао је Ердоган.

Он је оценио да су амерички посланици гласали опортунистички у време када је Анкара на мети критика због операције у Сирији. Ердоган је „снажно осудио” и резолуцију Представничког дома којом се председник Доналд Трамп позива да уведе санкције и друге рестрикције Турској и турским званичницима због офанзиве на северу Сирије.

Турско министарство спољних послова је поводом усвајања резолуција позвало америчког амбасадора у Анкари Давида Сатерфилда. Турско министарство спољних послова је навело да резолуција о геноциду нема никаквих историјских или правних основа.

У саопштењу се додаје да је то бесмислен политички корак који само иде на руку јерменском лобију и анти-турским групама. Турска прихвата да је много Јермена погинуло у борбама са отоманским снагама током Првог светског рата, али се не слаже око броја погинулих и негира да су убиства била систематски оркестрирана и да је почињен геноцид.

Анкара гледа на страно мешање у ово питање као на претњу за суверенитет Турске. Резолуција је усвојена после 35 година расправа у САД о том питању и лобирања Турске против признања убистава Јермана за геноцид и то у тренутку повећаних тензија због упада Турске на север Сирије, чиме це се додатно затегнути односи две земље, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 30. октобар 2019.