Колинда: Хајде да уведемо “тједан Југославије” па да шаљем на Голи оток

„Ако је ико носталгичан за бившом Југославијом, ајмо увести тједан дана бивше Југославије. Знате ко ће највише профитирати? Ја лично“, истакла је она

Предсједница Колинда Грабар-Китаровић примила је јуче у Вашингтону награду Фулбрајт за животно дјело. Награду – која јој, рекла је, представља привилегију и задовољство – посветила је “својој породици и својој земљи”. Предсједница Грабар Китаровић стипендиста Фулбрајта била је од 2002. до 2003., на постдипломском програму за међународне односе и безбедносну политику на Универзитету Џорџ Вашингтон.

Примајући награду, хрватска предсједница у свом говору рекла је да не може нити дочарати ријечима колико јој значи награда, нагласивши притом да је она рођена – “с погрешне стране гвоздене завјесе”. Сањала је, додала је, мјеста гдје људи имају слободу избора, слободу говора и увјерења. Дио говора Колинде Грабар Китаровић, онај о “погрешној страни гвоздене завјесе”, навелико је био коментарисан на хрватским мрежама.

Данас је, пак, у Сплиту, Колинда Грабар Китровић присуствовала премијери филма о капетану Хајдука Ивану Гудељу, а том приликом рекла је понешто о свом говору на примању Фулбрајта за животно дјело. Посебан нагласак ставила је на дио говора у којем је споменула “погрешну страну гвоздене завјесе”.

–  Мој говор је имао толико садржајних порука да је фокусирање на ову једну ствар, опростите, али – врло, врло површно. И то није добро за ово друштво. Черчил је рекао да се гвоздена завјеса спустила од Шћећина на Балтику до Трста на Јадранском мору и да су иза ње остале све пријестонице средњоевропске културе, у коју је тада укључио и Београд. Без обзира како су се ствари мијењале, био неко несврстан или не, није био неутралан, рекла је предсједница у Сплиту.

Истакла је да је нико не треба увјеравати “у живот какав није био” у Југославији.

– Сви смо то прошли у бившој Југославији, сви знамо како је било, сви знамо како је било путовати с том црвеном путовницом, каква сте понижења доживљавали, што је значило плаћати депозите и тако даље. Ако је ико носталгичан за бившом Југославијом, ајмо увести тједан дана бивше Југославије. Знате ко ће највише профитирати? Ја лично. Јер ако кажете било шта против мене, завршићете на Голом отоку, рекла је предсједница државе.

Коментарисала је потом и фудбал, који је, устврдила је, уједињавао хрватски народ у комунизму.

– Као Ријечанка сам одлазила на утакмице Ријеке, али наша Ријека је тада била некакав резервни клуб за Партизан и Црвену Звезду и домаћи играчи који су били добри и квалитетни одлазили су у Хајдук, нешто мало у Динамо. Динамо и Хајдук били су толико близу мојему срцу. Фудбал је за нас који смо вољели Хрватску био пуно, пуно више од фудбала. Значио је народно заједништво. Био је оно што је повезивало све од југа до сјевера, рекла је Колинда Грабар Китаровић.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Димитрије Голл

 

Извор novilist.hr, 27. октобар 2019.