Конгрес САД признао геноцид над Јерменима, Турска позвала амбасадора на рапорт

У резолуцији Конгреса истиче се да је убиство 1,5 милиона Јермена у данашњој Турској од 1915. до 1923. године било геноцид

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију којом званично признаје да је масовно убиство Јермена пре једног века, које је починило Отоманско царство, било геноцид, што је Турска осудила. Доњи дом Конгреса, у којем већину имају демократе, усвојио је са 405 гласова за и 11 против резолуцију у којој се истиче да је убиство 1,5 милиона Јермена у данашњој Турској од 1915. до 1923. године геноцид, преноси Ројтерс.

Резолуцију је предложио демократски посланик и председник јерменског кокуса, Адам Шиф, који је њено усвајање тражио 19 година. „Када видимо гомиле преплашених курдских породица на северу Сирије, које пакују своје ствари у кола и беже из својих домова далеко од турских бомби и пљачкашких милиција, како можемо да кажемо да су злочини од пре једног века прошлост”, рекао је Шиф.

Турска је одмах осудила резолуцију о геноциду над Јерменима, као и резолуцију о увођењу санкција Анкари коју је Представнички дом усвојио на истој седници. Турско министарство спољних послова је навело да резолуција о геноциду нема никаквих историјских или правних основа.

У саопштењу се додаје да је то бесмислен политички корак који само иде на руку јернемском лобију и анти-турским групама. Турска прихвата да је много Јермена погинуло у борбама са отоманским снагама током Првог светског рата, али се не слаже око броја погинулих и негира да су убиства била систематски оркестрирана и да почињен геноцид, преноси Танјуг.

Анкара гледа на страно мешање у ово питање као на претњу за суверенитет Турске. Резолуција је усвојена после 35 година расправа у САД о том питању и то у тренутку повећаних тензија због упада Турске на север Сирије, чиме це се додатно затегнути односи.

 

Извор Политика, 30. октобар 2019.

 

ТУРСКА ПОЗВАЛА АМБАСАДОРА У САД НА РАЗГОВОР
Министарство иностраних послова Турске позвало је на разговор амбасадора Сједињених Америчких Држава у Анкари Дејвида Сатерфилда због синоћњег усвајања нацрта резолуције у доњем дому Конгреса о признању геноцида над Јерменима, јавља „Анадолија“. Америчком амбасадору у Анкари био је пренет и службени став и критика Турске о синоћ усвојеној резолуцији.

Турска је одбацила и део резолуције Доњег дома Конгреса, који се односи на увођење санкција Турској због антитерористичке операције „Извор мира“ на североистоку Сирије. Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију којом се званично признаје да је масовно убиство Јермена пре једног века, које је починило Отоманско царство, било геноцид, што је Турска осудила.

Доњи дом Конгреса, у којем већину имају демократе, усвојио је са 405 гласова за и 11 против резолуцију у којој се истиче да је убиство 1,5 милиона Јермена у данашњој Турској од 1915. до 1923. године геноцид.

 

Извор Спутњик, 30. октобар 2019.