Наставља се британска сага: Нови ванредни избори 12. децембра

Нови избори би могли да извуку земљу из садашње блокаде око брегзита или ће бити само привремено скретање пажње са тог питања

Британски посланици усвојили у одлуку о одржавању превремених парламентарних избора 12. децембра. Текст о сазивању избора, трећим општим изборима за четири године, усвојен је убедљивом већином од 438 гласова, 20 је било против и више уздржаних у доњем дому британског Парламента, преноси агенција Франс прес.

Посланици су претходно одбацили амандман лабуристичке опозиције која је желела да избори буду 9. децембра. Текст ће постати закон када га одобри горњи дом, дом Лордова, који нема овлашћење да преиначи одлуку доњег дома, преноси Бета.

Нови избори би могли да извуку земљу из садашње блокаде око брегзита или ће бити само привремено скретање пажње са тог питања, преноси АП. Међутим после три године политичких прегањања око брегзита британски гласачи су уморни и тешко је предвидети резултате избора.

Премијер Борис Џонсон се нада да ће преко избора његова Конзервативна странка доћи до већине и да ће он моћи да спроведе излазак Британије из ЕУ као што је обећао. Европска унија одобрила је ове недеље тромесечно одлагање брегзита до 31. јануара. Џонсон који је морао да одустане од свог обећања да ће извести Британију из ЕУ 31. октобра по сваку цену оптужио је своје противнике да желе да одложе процес брегзита у недоглед.

 

Насловна фотографија: The Korea Times

 

Извор Политика, 29. октобар 2019.