Швајцарски медији: Запад гура Балкан у руке Москви

„Москва се бори против јачања западног утицаја на Балкану, нарочито утицаја НАТО”, пише Пабст

Швајцарски лист Ноје цирхер цајтунг пише да Европска унија више не нуди уверљиву перспективу проширења региону Балкана, што смањује утицај Запада, а јача утицај других земаља.

Лист, на почетку анализе о слабљењу утицаја ЕУ на Балкану и јачању утицаја Русије, Кине и Турске у региону, пише да је само недељу дана након што је Европска унија због француског вета одбила почетак преговора с Албанијом и Северном Македонијом, председница владе Србије Ана Брнабић у Москви потписала споразум Србије и руске Евроазијске економске уније о слободној трговини, преноси Дојче веле.

Аутор чланка Фолкер Пабст констатује да нема сумње да су „ЕУ и Запад знатно изгубили поверење и могућност утицаја на Балкану” и да је тиме омогућен већи утицај Русије, Кине и Турске. Како се наводи, Русија је популарна пре свега међу православцима и она се представља као „чувар конзервативних вредности и противтежа декадентном Западу”, док је Турска повезана с муслиманима. Аутор оцењује да јачање утицаја тих земаља у себи крије реалне ризике по Балкан.

„Москва се бори против јачања западног утицаја у том региону, нарочито утицаја НАТО. Русија при том одлично уме да инструментализује историјске црте раздвајања и латентну нестабилност у региону. Анкара у одређеном смислу извози своје поимање правне државе и све више захтева помоћ у прогону противника њене владе. Велики пројекти које финансира Кина, а до којих се долази често уз помоћ корупције, имају потенцијал да поткопају стандарде правне државе”, пише Пабст.

Међутим, Ноје цирхер цајтунг не сматра да су велики изгледи да се балканске земље окрену Москви или Анкари и напомиње да обим спољне трговине тих земаља са Русијом износи само шест одсто, док је обим трговине с Европском унијом 73,5 одсто. Швајцарски лист указује и на то да Москва, Анкара и Пекинг не делују сложно, већ да имају различите интересе на Балкану.

„Али, иако му с Истока не прети озбиљна конкуренција, Запад губи на Балкану, а с њим и они делови тамошњег становништва који би своје државе хтели да модернизују и демократизују. Јер, убудуће ће још теже бити да се унапреде вредности као што су правна држава, демократија и либерална тржишна привреда, а тиме и да се допринесе дугорочној стабилизацији тог европског региона који је највише оптерећен конфликтима”, закључује лист, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 30. октобар 2019.