Putin: Sa srpskim partnerima radove na Turskom toku završavamo krajem 2020.

„Okončaćemo aktivnosti sa bugarskim i srpskim partnerima otprilike krajem naredne godine”, poručio je Putin

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok” sa bugarskim i srpskim partnerima biće završeni do kraja 2020. godine, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti, prenosi Tanjug.

„Već smo završili radove na Crnom moru i završićemo radove na kopnu. Okončaćemo aktivnosti sa bugarskim i srpskim partnerima otprilike krajem naredne godine”, poručio je Putin, a prenosi TASS. On je dodao da će deo „Turskog toka” na teritoriji Mađarske biti samo 15 kilometara dugačak.

„Generalno, možemo da se uskladimo sa našim kolegama i započnemo radove već početkom naredne godine i prilično brzo ih završimo”, naveo je Putin.

 

Izvor Politika, 30. oktobar 2019.

PUTIN I ORBAN O ENERGETICI, EU, UKRAJINI…
Ruski predsednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban razgovarali su u Budimpešti o izgledima za normalizaciju odnosa između Rusije i EU, situaciji u Ukrajini i tranzitu energetskih resursa. Putin je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Orbanom rekao da Rusija vidi Mađarsku kao prioritetnog partnera za distribuciju ruskog gasa u Evropu preko postojećih i novih ruta.

On je istakao da je prioritet energetska saradnja sa Mađarskom pošto Rusija obezbeđuje oko 60 odsto mađarske potrebe za naftom i 50 odsto njene potrebe za prirodnim gasom, prenosi TASS. Putin je rekao da saradnja sa Mađarskom u ovoj oblasti funkcioniše na visokom nivou bez problema. On je dodao da bi Rusija pozdravila učešće Mađarske u projektu „Turski tok”.

Ruski predsednik je, takođe, pozdravio odluku Danske o projektu gasovoda „Severni tok 2” pošto je agencija za energetiku te zemlje izdala dozvolu kompaniji „Severni tok 2 AG” za izgradnju dela gasovoda „Severni tok 2” kroz njene teritorijalne vode, jugoistočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

On je rekao da se Danska pokazala kao odgovorna učesnica u međunarodnim komunikacijama, koja štiti svoje interese i suverenitet, kao i interese svojih glavnih partnera u Evropi koji su, kako je naveo, izuzetno zainteresovani za diversifikaciju snabdevanja evropskog tržišta ruskim ugljovodonicima.

TASS ocenjuje i da je Putinu bilo teško da proceni da li će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski biti sposoban da se izbori sa nacionalistima u oblastima u kojima snage trebalo da se povuku. „Zelenski ne izgleda kao ukrajinski nacionalista, ali je teško sada reći da li bi mogao da izađe na kraj s njima”, rekao je Putin, prenosi Tanjug.

Ukazao je i na težak život hrišćana na Bliskom istoku, navodeći da Rusija daje sve od sebe da im pruži podršku. S druge strane, Orban je rekao da je za Mađarsku prioritet da se pridruži gasovodu „Turski tok”, prenosi AP. On je dodao i da su dobri odnosi dve zemlje neophodni zbog geopolitičkog položaja Mađarske.

Orban je naglasio i da Mađarska podržava stabilizaciju odnosa između Rusije i NATO. „Naše istorijsko i političko iskustvo pokazuje da ukoliko postoje tenzije između zapadnih i istočnih delova Evrope, Mađarska je uvek na gubitku”, rekao je Orban. On je dodao da će Mađarska, kao članica NATO i EU, nastaviti sa Rusijom da sarađuje na političkom nivou.

Orban je naveo da Mađarska pokušava da sarađuje sa Rusijom po pitanju sprečavanja migracije u Evropu, stabilizacije Bliskog istoka i pružanju pomoći hrišćanskim zajednicama širom sveta. On je dodao i da Mađarska neće odobriti zajedničko saopštenje NATO o Ukrajini dok predlozi u vezi sa mađarskom manjinom u toj zemlji ne budu uključeni u dokument.

Mađarska je prethodno stavila veto na zajedničko saopštenje NATO o Ukrajini, jer nije spomenuto „lišavanje prava” mađarske manjine u susednoj zemlji.

 

Naslovna fotografija: kormany.hu/Gergely Botár

 

Izvor Politika, 30. oktobar 2019.