V. Vukasović: SAD „štite” naftu od Asada i Rusa

To je izazvalo reakciju zapadnih stručnjaka: reči predsednika Donalda Trampa ocenili su kao najavu pohare koja bi se mogla svesti na ratni zločin

Nedelju dana nakon što je objavljeno da će američki vojnici ipak ostati u Siriji, i to kraj naftnih polja, Pentagon je potvrdio da će najvažniji resurs tuđe zemlje „štititi” i od njenih vlasti predvođenih Bašarom el Asadom i njegovih ruskih saveznika, a ne samo od Islamske države (ID). Osim protesta iz Damaska, Moskve i drugog pokrovitelja sirijskog režima, Teherana, pa i iz turske prestonice, to je izazvalo i reakciju zapadnih stručnjaka: reči predsednika Donalda Trampa ocenili su kao najavu pohare koja bi se mogla svesti na ratni zločin.

Šef Bele kuće je svoj naum pokušao da predstavi u suprotnom svetlu. Naveo je da američke trupe neće napustiti sirijsku naftu, na prvom mestu, zato da ona ne bi pala u šake ID, kao i da bi nastavila da kurdskim snagama pruža prihode s kojima bi se i dalje borili protiv džihadista. Tek na kraju je predsednik SAD dodao da bi i njegova zemlja trebalo da uzme deo te zarade i spomenuo „Ekson Mobil” ili neku drugu od „naših sjajnih kompanija” kao one koji bi se mogle uključiti u eksploataciju sirijske nafte.

Trampova briga zbog ID čudna je pošto je još prošle godine tvrdio da je ona poražena i da više nema potrebe za ostankom američkih snaga u Siriji. Da je iznenada počeo da misli o kurdskim potrebama, takođe ne deluje verovatno budući da je dozvolio tursku invaziju na sirijske oblasti pod kontrolom Kurda. Malo ko nije pretpostavio da je taj gotovo zabašureni razlog za američko zadržavanje u Siriji – da se i SAD preko nafte najzad ovajde od rata u toj zemlji – Trampov glavni motiv. On sam je svojevremeno govorio o tome da bi Amerika trebalo da uzme iračku naftu kako bi naplatila sve ono što je za tu državu učinila, pod čim je podrazumevao invaziju kojom je svrgnut Sadam Husein.

Za zadržavanje naftnih polja u Siriji Trampu će možda biti nužno da u tu zemlju pošalje više američkih trupa nego što ih je tamo ikada dosad bilo. U međuvremenu je, naime, Pentagon saopštio da bi kod sirijskih naftnih polja mogao rasporediti motorizovane jedinice, uključiv i tenkove. Vojni stručnjaci s kojima su razgovarali američki novinari ocenili su da je za održavanje takvog vojnog prisustva potrebno toliko ljudstva da bi ono, uz onaj broj vojnika koji i inače ostaje u Siriji, naraslo na više od 2.000, što je dosadašnji američki maksimum na ovom ratištu. U tom slučaju, Tramp bi se u Siriji, umesto da se iz nje povuče, još dublje ušančio.

Logistika bi za ovu ideju bila problem i na još jednom planu. Sukobi u Siriji nisu gotovi. Putevi i druga infrastruktura su razoreni. Okruženje za „Ekson Mobil” ili bilo koju drugu kompaniju nije bezbedno i nema ni garancija da bi naftu mogli transportovati bez ogromnih troškova. Najveća prepreka je izdeljenost Sirije, jer na gotovo svakoj strani zemlje kojom bi nafta krenula ka granici naletelo bi se na neprijateljske tabore. Najlakše bi bilo preneti je na istok, u Irak. Ali, situacija u toj državi je rovita zbog protesta i po Amerikance opasna zbog iranskog uticaja u Iraku i proiranskih šiitskih milicija, koje imaju uporišta upravo u pograničnom pojasu ka Siriji. Pitanje je i da li bi iračka vlast, ko god da na njoj bude ako protesti svrgnu trenutne čelnike, htela da pomogne u iznošenju sirijske nafte.

Povrh svega toga, nafte u Siriji nema mnogo niti je ona kvalitetna. Na svom predratnom vrhuncu, sirijski naftni izvori su davali 380.000 barela dnevno, što se, prema jednoj proceni iz 2016. godine na koju podseća Rojters, spustilo na 40.000. Irak, gde zapadne naftne kompanije uveliko rade, ima dnevnu proizvodnju od 4,6 miliona barela. Kad se tome dodaju i nafta iz ostalih prijateljskih zemalja i ona koju ispumpaju iz sopstvenog zemljišta, SAD nemaju računicu prema kojoj bi im se previše isplatilo baktanje sa sirijskim energentima. Oni su, međutim, važni za uticaj u Siriji. Takav strateški pogled na sirijsku naftu navodno je bio motiv Pentagonu da je kao mamac podmetne Trampu, oslanjajući se na to da će prevagnuti njegov instinkt lošeg biznismena.

Naime, Vašington post je pre nekoliko dana objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je poturanje nafte bio način na koji je Pentagon privoleo Trampa da odustane od potpunog povlačenja iz Sirije. Tako je predsednik dobio daleku mogućnost za profit dok je armija zadržala prisustvo u Siriji.

 

Autor Vladimir Vukasović

 

Naslovna fotografija: YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Getty Images

 

Izvor Politika, 31. oktobar 2019.

Pratite nas na YouTube-u