Задушнице на КиМ, поломљени споменици и гробови зарасли у коров

У Приштини, на највећем православном гробљу на Косову, гробове су обишли расељени Срби. А тамо су видели коров и поломљене споменике

На православним гробљима на Косову и Метохији и на зимске задушнице непромењена слика у односу на претходне. Поломљени споменици, гробља зарасла у коров. У Вучитрну су породицу Мурганић вербално напали Албанци током посете гробљу. У Приштини, на највећем православном гробљу на Косову, гробове су обишли расељени Срби из тог града.

За више десетина расељених из Приштине чини се да је лакше било да до гробља дођу из Београда и Ниша, него да на самом гробљу приђу гробовима упокојеним члановима породице.

“Нисмо успели да дођемо до гроба јер је неприступачно. Врло је зарасло, хаотично, трње и неприступачан прилаз”, каже Босиљка Ничић.

Расељени примећују да сваке године са споменика њихових покојника нестају делови.

“Онај ко не поштује мртве не поштује ни живе, шта друго могу да кажем”, истиче Драгољуб Савић.

“Све је горе и горе. Ово је било читаво а сада је поломљено”, показује Гордана Врањевић.

У цркви су немоћни да заштите гробља, али моле расељене да пријаве сваку насталу штету.

“Увек упутимо захтев за чишћење гробља а Задушнице сачекамо овако. Где су гробља у корову. Једна јако тужна слика”, каже приштински парох Саша Митровић.

Расељени се на гробљу задрже сат времена. Одлазе помешаних осећања.

“Напуниш се једа и вратиш се, али опет не можеш да не дођеш”, каже Милева Дивјак.

Локална самоуправа, односно градска управа одговорна је за одржавање гробља у Приштини. У истом кругу са православним, су и католичко и јеврејско гробље. За разлику од православног, она су ове године очишћена и уређена. Направљене су стазе, уређен је простор између гробова, постављено осветљење. Они који су то урадили, даље, према православном гробљу нису ишли. Оставили су га зубу времена и вандалима.

 

Аутор Андрија Игић

 

Насловна фотографија: РТК2

 

Извор РТС, 02. новембар 2019.