ЦК КП Кине одржао седницу и усвојио изјаву о Хонгконгу

Пекинг је рекао да ће спречити страно уплитање у послове Хонгконга, на главном састанку КП којим је председавао председник Си Ђинпинг

Пекинг је у петак упозорио да неће толерисати ниједан изазов управном систему Хонгконга који функционiше по моделу „једна земља, два система“, а изнео је и планове за јачање патриотизма у граду, те дао пуну подршку управитељици аутономне регије Кери Лам, која се носи с вишемјесечним демонстрацијама прозападних побуњеника. Пекинг је такође рекао да ће спријечити страно уплитање у послове Хонгконга, а ова тема је била на расправи на главном четвородневном састанку Комунистичке партије којим је председавао предсједник Си Ђинпинг лично, наводи се у саопштењу врха партије.

Централна влада у Пекингу је за сада изразила повјерење главној извршној директорки Хонгконга Кери Лам и градској полицији у суочавању са све јачим протестима. Али све су очи биле упрте у то хоће ли партијско водство, ако демонстрације измакну контроли, успоставити већу контролу над ситуацијом.

Бившу британску колонију потресају вишемјесечни протести на којима су се критиковали градски челници за нарушавање темељних грађанских права, те због судбине Чан Тонг Каја, убице своје трудне веренице због кога је у хитну процедуру упућен закон о изручењу злочинаца континенталној Кини и Тајвану. Шен Чунјао, директор Комисије за основно право Хонгаконга и Макаа, је рекао да су се челници партије на састанку у Пекингу сложили да ће „додатно побољшати систем управљања средишње владе у регији“ и одржати „дугорочни напредак и стабилност“.

„Кина никада неће толерисати ниједан чин који има за циљ подјелу земље или угрожавање националне сигурности“, рекао је Шен Чунјао. Јединице Народне оружане полиције распоређене су летос у Шенжену, граду који граничи с Хонгконгом, што је потакло нагађања да би Пекинг могао интервенисати ако затреба.

Тачно је да извршна управитељица Хонгконга није изравно изабрана, што је извор главобоље за саме челнике града, јер немају мандат од народа. Кери Лам је постала челница града након што је добила подршку градског одбора након што је осигурала 777 гласова. Међутим, сложени изборни процес допушта да градски одбор буде биран на слободном изборима, али кандидате за мјесто извршног управитеља Хонгконга мора одобрити Пекинг. Тај је изборни систем био окидач за демонстрације 2014. и истим актерима који су се сада побунили против закона о изручењу, да би на крају тражили отцјепљење од Кине.

Шен је рекао да су вође Комунистичке партије разговарале о начинима „побољшати механизма именовања и смјењивања извршне власти и кључних званичника посебне административне регије од стране централне владе“. „Такође ће се побољшати правни систем града како би се очувала национална безбедност”, рекао је Шен Чунјао, без давања додатних детаља.

Рекао је и да кинески комунистички званичници желе да од сада надаље главно тело оних који су одабрани за управљање Хонгконгом и Макаом чине патриоти. Пекинг је у сриједу изразио одобравање и подршку дисквалификацији вође побуне у Хонгконгу, Џошуе Вонга, за учествовање у предстојећим локалним изборима.

Џошуа Вонг је један од најистакнутијих људи покрета који заговара самоодређење до отцјепљења Хонгконга и чест је гост Вашингтона и америчког конзулата у Хонгконгу. Изборна комисија Хонгконга је одредила да номинација Џошуе Вонга за изборе овог месеца није ваљана.

У међувремену је полиција Хонгконга због недозвољених демонстрација, ношења оружја, напада на полицијске службенике, те ношења забрањених маски тијеком протеста у Хонгконгу је за четири дана привела 249 особа. Демонстранти су палили барикаде на подручју Монг Кока и забранили су ватрогасцима да их гасе. На мјесту догађаја пронађено је и возило с врећама прекривеним алуминијском фолијом која садржи експлозив.

Података за петак нема, јер су демонстранти искористили такозвану „Ноћ вјештица“ и на улице изашли маскирани као вампири, зомбији, вјештице и с другим маскама типичним за овај догађај. Било је сукоба с полицијом, а насилне скупине су напале и уништиле главни уред државне новинске агенције Синхуа у Хонгконгу. У документу Комунистичке партије, објављеном након састанка Централног комитета, Пекинг је рекао да ће “успоставити и ојачати правни систем и механизам за заштиту националне безбедности у Хонгконгу“.

Гардијан наводи како Пекинг можда указује да се припрема преузети ствари у своје руке и да ће Национални народни конгрес можда дати издати правно тумачење документа којим се намеће његово спровођење. У том случају ће Пекинг одредити што значи „једна земља, два система“, а не Џошуа Вонг и његови ментори.

 

Аутор Н. Бабић

 

Извор logicno.com, 03. новембар 2019.

„ВАРВАРСКИ АКТ РУЉЕ“
Кинеска државна новинска агенција Синхуа осудила је напад продемократских демонстраната на њене просторије у Хонгконгу назвавши га варварским чином. У кратком саопштењу издатом касно синоћ Синхуа је осудила “варварско деловање руље” која је разрушила и запалила улаз у њихову пословну зграду за Азију и Пацифик у хонгконшком кварту Ван Чаи.

Јучерашњи напад на просторије Синхуе био је први од када су пре скоро пет месеци почели антивладини протести и немири у тој полуаутномној територији. Нови протести планирани су данас у седам квартова, а демонстранти траже политичку реформу и истинску аутономију пошто је владајућа Комунистичка партија обећала да ће појачати контролу у тој области, једној од најслободнијих финансијских центара у свету.

Новинарско удружење Хонгконга је такође осудило сваки чин саботаже против медија и позвало на прекид насиља против новинара и медијских организација. Многи у тој бившој британској колонији страхују да Кина преузима слободе гарантоване Хонгконгу када је враћен под кинеску контролу 1977. године.

Кинеска комунистичка партија у петак је обећала да ће успоставити и ојачати правни систем и механизам за осигурања његовог поштовања да би се спречиле стране силе да сеју “сепаратизам, субверзију и саботажу” у Хонгконгу. Хонгконг који име одвојен правни систем од копнене Кине покушао је да спроведе законе против субверзије али није успео због противљења јавности.

Влада Хонгконга саопштила је данас да ће председница владе Кери Лам која је тренутно у Шангају, у уторак отпутовати у Пекинг. Она треба да разговара са кинеским вицепремијером Хан Џенгом и да се придружи састанку о развоју шире заливске области чији циљ је да се повежу Хонгконг, Макау и још девет градова у јужној Кини.

Полиција је саопштила да је више од 200 људи приведено током јучерашњих протеста у више квартова острва Хонгконг и области Каулун. Међу њима је и петоро младих, четири мушкарца и једна жена, код којих је пронађено 188 бензинских бомби, бибер спреј и опрема за демонстрације као што су кациге и наочаре. Полицијски званичник Јеунг Јиу-Лу рекао је да су они приведени у стамбеној згради у Вал Чају и да полиција истражује да ли иза њих постоји организација или организатор.

 

Насловна фотографија: South China morning post 

 

Извор Бета/АП/Б92, 03. новембар 2019.