B. Mitrinović: Kako je Tramp isplazio jezik „dubokoj državi“

Fotografija K-9, Konana ili jednostavno Psa – simbol je velike Trampove pobede u borbi protiv terorizma i isplaženi jezik „dubokoj državi“

Ovo je bila nedelja u kojoj je Donald Tramp likovao koristeći „konačno” ubistvo vođe Islamske države Abu Bakra el Bagdadija kao krunu stavljenu na povlačenje američkih vojnika iz Sirije. Barem onih za koje je rečeno da su se borili protiv džihadista. Slavodobitno je objavio da je najtraženiji terorista „cvileo kao pas” na kraju slepog tunela i da se razneo ubivši i svoje troje dece. Odmah je urađena analiza DNK, potvrđen je njegov identitet a posmrtni ostaci su bačeni u more. Brzo, kao i ostaci Osame bin Ladena. O akciji nije obavestio sve članove Kongresa, jer nije video da igde cure informacije kao iz Vašingtona. Zahvalio se na saradnji Rusiji, Iraku, Siriji i Turskoj. Moskva i Damask su demantovali da su imali bilo kakvog učešća u ovoj akciji.

OBNOVLjENA SMRT
U svom maniru čoveka koji je spreman na neočekivana dela, Tramp je na „Tviteru” objavio fotografiju psa koji je navodno glavnog teroristu oterao u bezizlaznu situaciju. „Imamo fotografiju, sa koje je skinuta oznaka tajnosti, predivnog psa (čije ime ostaje tajna) koji je obavio sjajan posao u lociranju i likvidaciji lidera ID Bagdadija”. Iako nije izdržao da ne najavi „veliki uspeh” i pre nego što se dogodio, Tramp se naglašeno potrudio da sakrije identitet psa, rekavši da je to „naš K-9”, a da ga on jednostavno zove „Pas”. Sve je izgledalo koliko budalasto, toliko i simbolično.

Njuzvik je potom „otkrio” da se pas zove Konan, a onda je napravljena fotomontaža na kojoj se vidi kako Tramp odlikuje psa kao nacionalnog heroja. Ispostavilo se da je vest lažna i da je fotografija odlikovanja fotomontaža, a Tramp ju je čak preneo na svom „Tviter” nalogu uz komentar: „Veoma simpatično”.

Iza ovog holivudskog scenarija krije se mnogo ozbiljnija priča. Rusi su, najblaže rečeno, veoma skeptični prema tvrdnji da je Bagdadi ubijen. Sergej Nariškin, jedan od Putinovih najbližih saradnika, kaže da nisu dobili izveštaj o genetskom materijalu koji potvrđuje smrt vođe terorističke organizacije. Stoga i ne priznaju ovu njegovu smrt.

Fotografija K-9, Konana ili jednostavno Psa, za one koji se u SAD ne udubljuju u politiku – simbol je velike Trampove pobede u borbi protiv terorizma i opravdava izvlačenje američkih vojnika iz „besmislenog rata” u Siriji. Za one druge, fotografija K-9 je Trampov isplaženi jezik „dubokoj državi” i poruka da je i on imao direktan prenos ubistva, kao kada su demokrate video-linkom pratile kraj Bin Ladenovog životnog puta, od kako je 1981. u Avganistanu pokazivao Zbignjevu Bžežinskom, Karterovom savetniku za nacionalnu bezbednost, kako funkcioniše snajper – do smrti u Pakistanu. Što bi Ramzan Kadirov rekao: „Ja sam te rodio, ja ću te i ubiti”. Cela predstava nije uticala na unutrašnju politiku: predstavnički dom Kongresa je usvojio rezoluciju kojom se i formalno potvrđuje postupak opoziva predsednika, ali Tramp će imati čime da parira naporima da ga pre izbora sruše na pod.

DOGOVOR OKO ENERGENATA
Rusima je manje-više svejedno da li je Bagdadi ubijen ili ne. Asad takođe nije uveren da je Bagdadi ubijen. Pre nekoliko dana je rekao da su svi američki predsednici zločinci, koji ipak povremeno dobijaju Nobelovu nagradu za mir, dok u stvarnosti služe interesima lobističkih grupa. Ali, svakako da nimalo nije ravnodušan prema tome što Tramp i dalje crpi naftu u Siriji. Rusko ministarstvo odbrane je predstavilo snimke koji navodno dokazuju da SAD i dalje „švercuju” naftu iz Sirije pod zaštitom američkih trupa. Nazvali su to „međunarodnim državnim gangsterizmom”. Amerikanci, tvrde Rusi, zaobilazeći sopstvene sankcije protiv Sirije, svakog meseca izvuku naftu vrednu više od 30 miliona dolara. Povodom ovoga demokrate ne bi mogle da imaju išta protiv. Možda čak ni Rusi, koji su posle mnogo zatezanja dobili i poslednju dozvolu za prolazak cevovoda „Severni tok 2” kroz danske vode. SAD su saopštile da će nastaviti da tragaju za mehanizmima kojim bi sprečili rusko-nemački projekat. U međuvremenu je zamenik državnog sekretara i Trampov kandidat za ambasdora u Moskvi Džon Salivan rekao da nije verovatno da će Vašington moći da zaustavi izgradnju ruskog gasovoda, koji je 80 odsto već završen.

CRVENI INTERNET
Parafom na uredbu za primenu zakona koji je već pre šest meseci potpisao, Putin kao da je pritisnuo crveno nuklearno dugme. Stvaranje infrastrukture za ruski „suvereni” internet – Runet – obezbeđenje je da Rusija ne ostane „na suvom” čak i ako bi SAD pokušale da je odseku sa globalnog veba. Međutim, ovaj dugoročni projekat koji bi trebalo da se odvija po fazama – izazvao je veliku brigu zapadnih medija i zaštitnika ljudskih prava. Postoji strah da će u Rusiji sloboda interneta biti ugrožena, da će postati kao Iran, Severna Koreja ili Kina. Najzabrinutiji su oni koji zakon tumače kao sprečavanje korišćenja interneta „za organizovanje protesta ili podsticanje građanske neposlušnosti”. Demokratija najbolje uspeva kada CIA građane nadgleda preko „Gugla”, „Vocapa” ili „Fejsbuka”. Ako bi to pokušao da radi neko drugi, onda je to diktatura.

 

Autorka Biljana Mitrinović

 

Izvor Politika, 03. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u