Брнабић у Кини потписује Меморандум о разумевању са Хуавејом

Премијерка Србије ће потписати Меморандум о разумевању са глобалном компанијом Хуавеј из области вештачке интелигенције

Председница владе Ана Брнабић допутовала је данас у Кину, где ће током вишедневне посете разговарати са кинеским председником Си Ђинпингом и предводити српску делегацију на Другом кинеском међународном сајму увоза ЕКСПО. Српску делегацију дочекао је заменик градоначелника Шангаја Чен Кун и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. Делегација Србије коју у Кини предводи премијерка Ана Брнабић потписаће Меморандум о разумевању са глобалном компанијом Хуавеј из области вештачке интелигенције.

Меморандум ће испред Владе Србије потписати директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић који у Шангају борави од 2. до 7. новембра као један од чланова српске делегације. У склопу посете, предвиђено је да се одржи низ билатералних састанака са члановима кинеске владе као и са представницима ИКТ компанија.

Брнабић ће се састати у Шангају са председником НР Кине Си Ђинпингом, са којим ће разговарати о даљем развоју свеукупних односа двеју земаља. Председница Владе обратиће се на церемонији званичног отварања Сајма и обићи економски павиљон Републике Србије.

Током боравка у Шангају, Брнабић ће се састати са руководиоцима Хбис Групе, компаније Хуавеј, као и Бенк оф Чајна, а такође ће одржати предавање на Шангај Ђао Тонг Универзитету. Током боравка у Кини, делегација ће посетити и град Хангџоу, где ће се премијерка Брнабић састати са представницима провинције Џђанг и посетити компанију Алибаба и високо-технолошки парк, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Уочи пута у Кину, Брнабић је у разговору са амбасадорком те земље у Србији Чен Бо, истакла да позив Си Ђинпинга представља велику част Србији и да одражава највиши ниво сарадње и поверења две државе. Изразила је уверење да ће учешће српске делегације на предстојећем Сајму ЕКСПО дати снажан импулс трговинској и економској сарадњи две државе, јер је то јединствена прилика за српске привреднике да повећају своје присуство и пласман производа на кинеско тржиште.

Грађани Србије већ осећају бенефите узајамно корисне сарадње са Кином. Опредељење Владе Србије је да се практична сарадња две државе даље унапреди заједничким пројектима у областима инфраструктуре, иновација, информационих технологија, дигиталних услуга и образовања – рекла је Брнабић кинеској амбасадорки и истакла да ће своју посету Кини искористити да привуче нове кинеске инвестиције у овим секторима.

Брнабић је у разговору нагласила и важност иницијативе “Појас и пут”, и учешће Србије у овој иницијативи, која кроз међусобно повезивање земаља учесница доприноси бржем економском развоју.

 

Извор Србија данас, 04. новембар 2019.

ХУАВЕЈУ ПОНУЂЕН ДЕО ДАТА ЦЕНТРА У КРАГУЈЕВЦУ
Премијерка Србије Ана Брнабић почела је званичну посету Кини састанцима са представницима кинеских компанија Хуавеј, Хбис и Банка Кине. На састанку са потпредседником Хуавеја тој компанији је понуђено да преузме део дата центра који Србија гради у Крагујевцу, објавио је РТС.

У делегацији Србије су министри Расим Љајић и Ненад Поповић, председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић и привредници који ће учествовати на Међународном сајму извоза. Брнабић је у разговорима са представницима кинеске компаније Хбис, која је власник смедеревске железаре од 2016. године, захвалила што је Хбис том инвестицијом у Србији помогао да се сачува 5.000 радних места у самој челичани и више од 20.000 радних места индиректно.

“Железара је одраз нашег челичног пријатељства”, истакла је премијерка. Делегацију кинеске компаније предводио је председавајући Ју Јонг, а састанку са присуствовали и српски министар рударства и енергетике Александар Антић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Бранбић ће се састати са кинеским председником Си Ђинпингом око 17 сати по локалном, односно 10 сати по српском времену. На састанку Брнабић са потпредседником компаније Хуавеј најављена је сарадња у области 5Г технологије, а компанији је понуђено да преузме део дата центра, који Србија гради у Крагујевцу.

Саговорници српској делегацији су били и званичници компаније Хбис, која је 2016. преузела Смедеревску железару, и Кинеске банке, која има представништво у Србији од 2017. године, наводи РТС.

 

Насловна фотографија: Влада Републике Србије 

 

Извор Фонет/Н1, 04. новембар 2019.