Фигаро: Ђинпинг жели да стави тачку на вековну доминацију Запада

„Црвени принц наставља да учвршћује контролу над идеологијом ради градње ауторитарне тврђаве која ће бити у стању да упути изазов Западу“, наводи лист

Утицајни француски лист Фигаро објавио је да је Си Ђинпинг „најауторитарнији кинески лидер од времена Мао Цедунга“. После оваквог обележавања уследила је оптужба да у блиској будућости намерава да Кини обезбеди „светско лидерство“. Фигаро не тврди да је то само по себи лоше, али наводи да Си жели да „стави тачку на век и по западне доминације планетом“.

Наводно је ауторитаран јер настоји да кинеској планетарној доминацији обезбеди „идеолошку подлогу“. Француски лист у овом контексту указује да је последње пленарно заседање Централног комитета КП Кине (370 чланова) продемонстрирало његову „уједињеност око Си Ђинпинга“. Исти лист наводи да је кинеска државна новинска агенција Синхуа то заседање – одржано након паузе од 20 месеци, у време када кинеска економија посустаје, а демонстранти у Хонгконгу пркосе ауторитету Пекинга – назвала „историјским“.

Фигаро не крије да би му више одговарало да се показало да у политичком врху Кине постоји раскоп и да Сијеве позиције слабе. Зато констатује: „Црвени принц наставља да учвршћује контролу над идеологијом ради градње ауторитарне тврђаве која ће бити у стању да упути изазов Западу. И да стави тачку на три деценије његове политике отворене неодлучности“.

Фигаро процењује да „завршна изјава“ Централног комитета КПК има задатак да – у јеку трвења између Пекинга и Вашингтона – „покрене машину идеолошке борбе против Запада“. Према ономе што је објавила Синхуа, врх кинеске партије први пут у једном свом документу „описује предности кинеског система управљања“.

Француски лист о самом Си Ђинпингу у овом контексту пише: „Син Маовог саборца тежи да уђе у историју Кине као лидер који јој је обезбедио националистички препород и ставио тачку на век и по за Кину понижавајуће западне доминације. Зато започиње нову битку за систем вредности. Зато ће појачати контролу над системом образовања како би јаче утицао на формирање националне самосвести младих“.

Си је недавно оценио и упозорио сународнике да „само социјализам може спасити Кину“. Француски спољнополитички експерти рекли су за Фигаро да ће Кина бити у стању да конкурише „западном демократском систему тек 2049.“.

 

Насловна фотографија: scmp.com

 

Извор Факти, 03. новембар 2019.