Francuska ministarka: Više nema pregovora o odlaganju bregzita, 31. januar je poslednji rok

Ona je branila stav Francuske da se Britaniji ne produži rok za bregzit, jer francuski poslovni svet i porodice zahtevaju „jasnost” po tom pitanju

Francuska ministarka za evropske poslove Ameli de Monšalen izjavila je da više nema pregovora oko konačnog datuma izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, 31. januara, i da i dalje postoji rizik o bregzitu bez dogovora. Kako je sinoć preneo Asošiejted pres, ona je za Radio Evropa 1 rekla da savetuje francuskim kompanijama da se pripreme za scenario da će Velika Britanija iz EU izaći bez dogovora, prenosi Tanjug.

De Monšalenova je branila stav Francuske da se Velikoj Britaniji ne produži rok za bregzit, jer francuski poslovni svet i porodice zahtevaju „jasnost” po tom pitanju. EU je, ipak, rok za bregzit produžila do 31. januara iduće godine. Britanski premijer Boris Džonson obećao je da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra sa dogovorom ili bez njega, ali je parlament odbacio taj njegov plan. Vanredni izbori u Britaniji zakazani su za 12. decembar.

 

Izvor Politika, 04. novembar 2019.