Кина оснива економску зону између Земље и Месеца

Поменути пројекат би Кини могао да донесе око 10.000 милијарди долара

Будући да је планета Земља очигледно постала премала за економске амбиције Кине, званични Пекинг размишља о развоју трговине изван оквира наше планете и о стварању економске зоне у сублунарном простору до 2050. године. Нова зона покриваће простор у близини Земље и Месеца, као и између њих, рекао је Бао Вејмин, шеф комисије за науку и технологију у Кинеској ваздухопловној научно-технолошкој корпорацији (ЦАСТ), а преноси РТ. Та агенција главни је извођач кинеског космичког програма.

Поменути пројекат би Кини могао да донесе око 10.000 милијарди долара, објавио је државни лист Сајенс енд технолоџи дејли, позивајући се на стручњаке из индустрије, преноси Танјуг. У извештају о развоју тог простора око Земље и Месеца, Бао је навео да то поље поседује огроман економски потенцијал и да би званични Пекинг због тога требало да проучи поуздане, јефтине системе ваздухопловног транспорта између наше планете и њеног сателита.

Основна технологија требало би да буде готова до 2030. године, док би кључна транспортна технологија требало да буде готова до 2040. године. До средине века, Кина би могла успешно да успостави космичку економску зону, према тврдњама тог кинеског званичника. Кина последњих година убрзано развија свој космички сектор и проучава Месец.

У јулу је приватна компанија „и-Спејс” (позната и као Пекинг интелстар глори спејс технолоџи) лансирала ракету-носач, у склопу прве успешне орбиталне мисије кинеске комерцијалне космичке индустрије. Кина је прошле године лансирала своју сонду „Чангде 4”, која је успешно 3. јануара спустила кинески лунарни ровер на тамну страну Месеца.

 

Насловна фотографија: Erik Simonsen/Getty

 

Извор Политика, 04. новембар 2019.