Путин: Забринут сам због напада пећинских русофоба на руски језик

„Не објављују само пећински русофоби рат руском језику, примећујемо да делују и агресивни националисти“, истакао је он

Председник Русије Владимир Путин забринут је због рата који су у појединим земљама објавили руском језику „пећински русофоби“ и назвао руски језик „меком силом“. Руски лидер је на заседању Савета за руски језик констатовао да је Русија данас суочена са покушајима да се „вештачки, грубо, понекад бестидно смањи простор у свету на коме се говори руски језик и да се потисне у страну“.

„Не објављују само пећински русофоби рат руском језику, него примећујемо да делују и агресивни националисти. То, нажалост, у неким земљама постаје званична државна политика. Иза тога је притисак, директно кршење људских права, укључујући и права на матерњи језик, културу и историјско наслеђе“, истакао је Путин. Руски лидер назвао је руски језик „меком силом“ и апеловао је да га не називају моћним оружјем, иначе ће се борити против њега.

„’Језик је тако моћно оружје’ – хајде да не користимо такве речи, јер ако је то оружје, почеће да се боре с њим као са оружјем. С њим се и боре, али из других разлога. Да, то је сила у одређеном степену, мека сила. Мислим да је то сасвим довољно“, оценио је Путин.

„На нашој држави је велика одговорност за очување, развој и ширење руског језика, руске књижевности. Нарочито данас, када се суочавамо са покушајима вештачког, грубог, а понекад потпуно дрског смањивања простора руског језика у свету, његовог потискивања на периферију“, истакао је Путин.

Он је истакао да је у земљама, са којима Русија изграђује економску и политичку сарадњу, порасло интересовање за руски језик и да није само реч о земљама бившег СССР-а, него и у иностранству. Он је апеловао да се избегава вулгарно поједностављење интерпункције и правописа руског језика.

Руски лидер је наложио да се припреми јединствени корпус речника и приручника са нормама руског језика, који ће бити обавезни за све државне структуре и медије.

 

Насловна фотографија: unian.info

 

Извор Спутњик, 05. новембар 2019.