Столтенберг: Црна Гора је у НАТО-у, ускоро ће Македонија, па Украјина

„Црна Гора се придружила савезу тек пре две године. Северна Македонија ће постати чланица НАТО-а за неколико месеци“, рекао је он

Украјина ће ступити у НАТО, изјаво је генерални директор Северноатланске алијансе Јенс Столтенберг у интервјуу за телевизију „1+1“. „Сви савезници су се сложили да ће Украјина постати чланица НАТО-а. Црна Гора се придружила НАТО-у тек пре две године. Северна Македонија ће постати чланица НАТО-а за неколико месеци. Пољска и балтичке државе ни у сну нису могле да помисле да ће ступити у НАТО“, изјавио је Столтенберг.

Он је такође саопштио да ће организација помоћи Кијеву да појача реформе и модернизује друштво како би држава могла да ступи у Алијансу. На питање новинара да ли ће НАТО оставити Украјину у „сивој зони“ између Русије и Египта, Столтенберг је нагласио да је та држава једна од 40 партнера Алијансе.

„За неке државе партнерство је први корак ка чланству. Међутим, за све државе партнерство је однос са НАТО-ом на сталној основи. Треба разумети да постоји велика разлика између статуса ’без односа‘ и ’пуног чланства‘“, навео је генерални секретар. Он је додао да за пуно чланство Украјина треба да „размисли шта организација може урадити заједно са том државом“.

 

Насловна фотографија: WallStreetJournal

 

Извор Спутњик, 05. новембар 2019.