Насловна фотографија: Председништво/Танјуг/Димитрије Голл

Зашто је Палмер у Београду био уздржан?

Разлог за Палмерову уздржаност Драган Ђукановић објашњава чињеницом да се налазимо у осетљивој фази у којој се „не откривају све карте“

Србија не може у Европску унију ако не призна Косово. До сада ниједан амерички званичник није изговорио тако експлицитну реченицу као, недавно у Приштини, специјални изасланик за Западни Балкан. Метју Палмер био је у Београду, али поруку из Приштине није помињао. Међутим, после састанка са председником Вучићем чула се реченица – ускоро би могло да дође до дијалога Београда и Приштине. Шта говоре поруке Метјуа Палмера из Приштине и Београда?

После опширног обраћања у Приштини, заменик помоћника државног секретара Сједињених Држава Метју Палмер – знатно мање речит у Београду. У неколико реченица, које је изговорио на српском језику, Палмер је појаснио да САД подржава европску перспективу не само Србије него Западног Балкана и критиковао Европску унију што није отворила преговоре са Северном Македонијом и Албанијом. За Београд важна порука – успех Српске листе на косовским изборима мора се уважити.

Председник Србије задовољан је разговорима са америчким званичником. Каже размотрена су спорна питања, траже се решења која би била прихватљива и Србији и Сједињеним Државама и, што је најважније, у наредна два до три месеца могли би да се створе услови за наставак преговора са Приштином у којима је српска страна спремна на компромис, али не и на сопствено унижавање.

Вучић примећује да детаљи као што је Наталијина рамонда на реверу америчког званичника, па и податак да је прадеда његове супруге учествовао на Солунском фронту, сведоче о некадашњем савезништву Србије и Сједињених Држава. Да се Београд неће супротстављати Вашингтону – то је, сматрају аналитичари, важна порука састанка, али и обраћања медијима. Уз, наравно, најаву наставка дијалога.

„Чини ми се да смо чули једну ствар која је јако битна – да ће доћи до деблокаде дијалога Београда и Приштине и то је кључна порука“, каже Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику и професор Факултета политичких наука. Ипак, немогуће је не приметити да су поруке које Палмер изговорио у Приштини биле далеко конкретније. Тада смо чули и да Србија не може у Европску унију без признања независности Косова. Ту реченицу Палмер није поновио у обраћању у Београду. Овдашњи говор био је најблаже речено – уздржан.

Разлог за то, условно речено, Палмерово прилагођавање ставовима домаћина, Ђукановић објашњава чињеницом да се налазимо у осетљивој фази у којој се „не откривају све карте“.

„То је последица комплексне ситуације, јер никада нисмо имали два представника – и Стејт департмент и председник САД имају своје специјалне представнике за исто питање и ником вероватно није јасно какву ће улогу имати Метју Палмер када се укину таксе и када дође до дијалога Београда и Приштине“, каже политички аналитичар Немања Старовић.

Када дође до наставка дијалога, Старовић ту види две могуће опције – једна је да се стање врати у период из 2013. и, како каже, „конструктивну двосмисленост“ која би значила да ниједна страна не да превише и да се разговара о техничким питањима, а не о статусу. Али, каже, могућ је и амбициознији приступ који би значио да се у току неколико месеци реше бројна питања укључујући и статус. Ако до тога дође, сматра Старовић, кључну улогу имаће Ричард Гренел, изасланик председника САД Доналда Трампа, а не Палмер.

Сама чињеница да Сједињене Државе имају два представника за исту тему говори колико им је важна и да желе што пре да је реше. Без обзира што се у јавности чују ставови да је Палмер представник онога што се назива дубока држава, а да је Гренел „Трампов човек“ и да је његова порука за Србију важнија – политика Сједињених Држава, оцена је, неће се мењати.

Професор ФПН-а Ђукановић примећује да се ставови Гренела и Палмера можда разликују у неким финесама, али да се подударају у најважнијем – „стратешки интерес је да дође до окончања дијалога Београда и Приштине“. Речено у Приштини, прећутано у Београду. Ипак, после формирања власти у Приштини и после парламентарних избора у Београду, неће бити простора за тактизирање у наступу. Од Гренела и Палмера највероватније нас очекује јасна реторика.

 

Аутор Драгана Игњић

 

Насловна фотографија: Председништво/Танјуг/Димитрије Голл

 

Извор РТС, 05. новембар 2019.