Кина и Француска потписале уговоре вредне 15 милијарди долара

Ради се о секторима аеронаутике, енергетике и пољопривреде, укључујући одобрење за француске компаније за извоз живине, говедине и свињетине

Кина и Француска су током недавне посјете француског предсједника Емануела Макрона потписали уговоре укупне вриједности 15 милијарди долара, рекао је у сриједу неименовани кинески званичник, преноси Ројтерс. Постигнути су договори у секторима аеронаутике, енергетике и пољопривреде, укључујући одобрење за 20 француских компанија за извоз живине, говедине и свињетине.

У саопштењу из канцеларије француског предсједника истиче се да је усаглашено проширење протокола за извоз живине, који је потписан прошле године, како би биле обухваћене патке и гуске. Договори о енергетици обухватају меморандум о разумијевању “Пекинг гас групе” и француске енергетске компаније “Енжи” ради сарадње на терминалну течног природног гаса и складишта у граду Тјанђин на сјеверу Кине.

Двије земље постигле су споразум до краја јануара 2020. године о трошку и локацији градње постројења за обраду нуклеарног горива компаније “Оран” или некадашњег “Арева”. Претходни планови за градњу постројења у Лијањунгангу у провинцији Ђијангсу на истоку Кине су отказани након протеста.

 

Насловна фотографија: chinadaily.com.cn

 

Извор Радио Слободна Европа, 06. новембар 2019.