Орбан испред В4: Искупимо се тако што ћемо убрзати преговоре са Србијом

„Разочарани смо одбијањем ЕУ да одобри отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом“, рекао је премијер Мађарске

Челници земаља Вишеградске групе изјавили су да су разочарани у Европску унију због слања негативног сигнала Западном Балкану, али да се могу искупити убрзавањем преговора са Србијом и Црном Гором. Сви смо разочарани одбијањем ЕУ да одобри отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

„Пошто нисмо започели преговоре са Албанијом и Северном Македонијом, важно је убрзати преговоре са државама које су већ у том процесу. Можемо да се искупимо тако што ћемо преговоре са Србијом и Црном Гором максимално убрзати, тако да нема проблема са даљим проширењем“, рекао је Орбан, пренела је синоћ МИА.

Премијери Словачке и Чешке сложили су се са Орбаном, рекавши да су такође разочарани. „Три земље ЕУ, од којих је једна оснивач, које су се успротивиле проширењу земљама Западног Балкана, изложиле су грађане региона ризику“, рекао је словачки премијер Петер Пелегрини.

„Можда они виде коначну перспективу у сарадњи са Русијом, Турском, Кином или арапским земљама. Ово је била велика грешка, јер верујем да је проширење инвестиција за ЕУ. Добра инвестиција. Не само економска, већ и безбедносна“, навео је Пелегрини. Премијер Пелегрини упозорио је да ће ЕУ можда поново запасти у мигрантску кризу због приступа Западном Балкану.

„Све В4 земље, укључујући Словачку, увек ће бити на страни земаља Западног Балкана како би их подржале и мотивисале да дају све од себе да се придруже европским структурама“, нагласио је Пелегрини. Премијери учествују у Прагу на састанку Групе пријатеља кохезије која окупља 17 држава чланица Централне и Источне Европе, с циљем да обезбеди довољно ресурса за кохезијска средства у предстојећем вишегодишњем финансијском оквиру Европске уније.

 

Насловна фотографија: pbs.org

 

Извор Танјуг/РТС, 06. новембар 2019.