Потписан меморандум, Србија и Хуавеј ће развијати вештачку интелигенцију

Споразум ће обезбедити да врхунска информационо-комуникациона технологија буде доступна Србији и смештена у Дата центру у Крагујевцу

У Шангају је вечерас одржан Српско-кинески пословни форум, током којег је потписан Меморандум о разумевању између Владине Канцеларије за ИТ и е-управу и кинеске компаније „Хуавеј“ — о развоју платформе за вештачку интелигенцију. Споразум су потписали директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић и регионални директор „Хуавеја“ за Србију Ли Мун Чун.

Јовановић је рекао да је Меморандум први велики значајан корак у изградњи националне платформе за развој вештачке интелигенције, која ће омогућити бржи развој електронских услуга. То је, како је навео, у складу са Стратегијом развоја вештачке интелигенције у Србији, на којој се ради, а која ће бити доступна универзитетима, стартаповима, научно-технолошким парковима и привреди.

„То ће даље омогућити бржи и ефикаснији развој и систем образовања, науке, економије и привреде у Србији“, додао је Јовановић. Он је истакао да ће Србија, израдом Стратегије развоја вештачке интелигенције, постати прва земља у југоисточној Европи која има такву стратегију.

Сарадња са компанијом „Хуавеј“ ће обезбедити да врхунска информационо-комуникациона технологија буде доступна у Србији, а биће смештена у државном Дата центру у Крагујевцу, одмах пошто он буде отворен. На Форуму се још разговарало о продубљивању сарадње српских и кинеских привредника.

Премијерка Ана Брнабић рекла је на Форуму да Србија себе може да назове пријатељем и партнером Кине и изразила је задовољство због потписивања Меморандума, који ће, каже, отворити нове путеве и нова врата у области развоја вештачке интелигенције. То, додала је, означава и почетак још шире сарадње Србије и Кине.

Брнабићева је захвалила свим кинеским компанијама које су до сада инвестирале у Србију, а остале је позвала да дођу, упознају Србију и покушају да остваре профит и пословни потенцијал у Србији. „Србија је мала земља, али земља огромних потенцијала“, истакла је она.

Потпредседник „Хуавеја“ и председник те компаније за Европу Ли Јиан рекао је да Меморандум отвара ново поглавље у сарадњи две стране у области нових технологија. Он је указао да се последњих неколико година дигитална економија убрзано развија, те да је у последњих 15 година стопа раста дигиталне економије на глобалном нивоу 2,5 пута већа од раста БДП-а.

„’Хуавеј‘ поседује водећу 5Г технологију на свету, а Србија има много талената и добро иновационо окружење. Спремни смо да делимо искуства“, рекао је Ли.

 

Насловна фотографија: usb.mk

 

Извор Спутњик/Искра, 05. новембар 2019.