Амбасадор Француске: Желимо да Србија уђе у ЕУ, алтернативног циља нема

Он је објаснио да Француска „нема резерве“ кад је реч о уласку земаља Западног Балкана у ЕУ

Француски амбасадор у Србији Жан Луј Фалкони је изјавио да Француска жели да „земље Западног Балкана, а посебно Србија, уђу у Европску унију (ЕУ)“. „То је наш циљ и другог, алтернативног циља нема“, поручио је Фалкони гостујући у Новом дану.

Он је објаснио да Француска „нема резерве“ кад је реч о уласку земаља Западног Балкана у ЕУ, наводећи да је реч о процесу који подразумева одређене услове који морају бити испуњени. Говорећи о неотварању преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, Фалкони је истакао да су се те земље трудиле, али да неки услови кад је реч о реформама нису испуњени. „Ту нема уступака“, поручио је Фалкони.

Фалкони је односе Француске и Србије оценио као јако добре. „Грађени су на богатој историји сарадње и братства, као и тесним економским односима“, рекао је он. Додао је да је смисао посете председника Француске Емануела Макрона Србији жеља да Француска и ЕУ буду више присутни на Балкану.

„То је размрдало ствари и на економском плану, где су односи релативно добри“, рекао је Фалкони и оценио да постоји перспектива да буду још бољи, наводећи да ће се радити на томе. Прихватљиво свако решење које договоре Београд и Приштина Говорећи о решењу проблему Косова, Фалкони је рекао да је за европску перспективу Србије и Косова неопходна нормализација односа.

„Чуо сам да је председник (Александар) Вучић рекао да је спреман за дијалог, али је потребно да постоји партнер с друге стране. Први услов је да буде формирана влада у Приштини, надам се да ће након тога постојати воља за дијалогом“, рекао је он. Фалкони се нада да ће до наставка дијалога доћи и подсећа да је ЕУ „главни актер да потпомогне дијалог“.

„Ми (Француска) смо спремни да тај дијалог пратимо и подржимо са Немачком“, рекао је Фалкони. Амбасадор истиче да ће свако решење које прихвате Београд и Приштина бити прихватљиво и за Француску.

КОМПЛЕКСНА ПОЛИТИЧКА СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ
Одговарајући на питање о политичкој ситуацији у Србији, Фалкони је оценио да је она комплексна.

„Један део опозиције предлаже бојкот избора. Расправа на политичкој сцени се води у великој мери око бојкота избора или изласка на избора и око чињенице да се један број међународних актера позиционирао да помогне да се поново успостави политички дијалог између опозиције и владајуће већине“, каже Фалкони.

Нагласивши да не жели да суди „о једној или другој партији“, Фалкони је рекао да поштује и став о позиву на бојкот, али да је учешће на изборима начин да се чује глас односно да је питање како ће опозиција наставити са изражавањем ставова у случају бојкота. Као важан елемент функционалне демократије Фалкони је истакао слободу медија и приступ медијима. „Опозиција мора имати приступ медијима да би изразила своје ставове“, сматра Фалкони.

„Србија је велика и лепа земља, ја сам пуно у Београду, али волим да изађем из њега. Србија није само Београд, који јако волим“, додао је Фалкони.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Н1, 07. новембар 2019.