Да ли Хандке због српског пасоша губи аустријско држављанство

Напади на Хандкеа се настављају, а овога пута се у питање доводи и његово аустријско држављанство

Напади на овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа, због његове улоге у изношењу свог виђења рата на простору бивше Југославије, настављају се, а овај пут је суочен са оптужбама да је прекршио аустријски закон о држављанству. Министарство унутрашњих послова Аустрије, према писању бечког дневника Естерајх, након што су се појавиле информације да је Хандке 1999. добио југословенски пасош, покренуло је проверу овог случаја.

Истраживачки сајт „Итерсепт” објавио је да је Хандкеу 1999. године амбасада тадашње СР Југославије уручила југословенски пасош, чиме је, како тврди тај медиј, правно гледано, аутоматски изгубио аустријско држављанство. Хандкеу је пасош СР Југославије уручен 15. јуна 1999. у амбасади у Бечу.

„Ко добровољно стиче страно држављанство, губи тиме, у основи, аустријско држављанство. Да се не би изгубило аустријско држављанство, потребно је пре узимања другог пасоша, писаним путем затражити дозволу и добити одобрење”, објаснило је Министарство унутрашњих послова Аустрије, преноси Танјуг.

Наведено је да се тренутно истражује да ли је Хандке тражио такво одобрење, али, како додаје Естерајх, са великом вероватноћом то није био случај. Један неименовани високи званичник додао је да ово подсећа на случај бившег аустријског спортисте Андреаса Голдбергера.

„Скијаш је тада узео српско држављанство, али је брзо променио одлуку”, указао је неименовани извор у Министарству унутрашњих послова. Министарство истиче да ће детаљно истражити случај Хандкеа.

„Интерсепт” наводи да је југословенски пасош Хандкеа случајно пронашао на „веома непрегледном” сајту Националне библиотеке Аустрије, на којем се налазе две фотографије југословенског пасоша познатог књижевника.

 

Извор Политика, 07. новембар 2019.