Пленковић: Вучић има право да дође у Загреб, апелујем да се спусте тензије

Он верује да неће бити драме око Вучићевог доласка, иако су новинари напоменули да су прошлу посету Хрватској пратили протести

Хрватски премијер Андреј Пленковић демантовао је данас најаве и нагађања да ће председник Србије Александар Вучић током Конгреса Европске народне странке (ЕПП) одржати говор у Хрватском сабору, уз објашњење да Вучић може доћи на Конгрес јер га је позвао председник ЕПП Јозеф Дол. Пленковић је након седнице Владе, коментаришући медијске наводе да ће Вучић одржати говор у Хрватском сабору, јер је предвиђен за говорника на Конгресу ЕПП у Загребу од 19. до 21. новембра, рекао да не треба лагати.

„Није добро износити лажи у етар које онда други преносе, то је јако важно за културу слободе медија и професионално извештавање, не треба лагати“, рекао је Пленковић новинарима у Загребу.

Хрватски премијер верује да неће бити драме око Вучићевог доласка, иако су новинари напоменули да су прошлу Вучићеву посету Хрватској пратили протести. Пленковић је, како преноси агенција Хина, рекао да се са председником Србије често виђа на међународним скуповима, наводећи да ће се видети и на састанку у Женеви.

Коментаришући Вучићев долазак у Загреб, Пленковић је нагласио како он има право да дође јер је позван јер је и Српска напредна странка придружени члан ЕПП.

„Позван је, позвао га је председник (Јозеф) Дол. Ако жели доћи, доћи ће“, рекао је Пленковић. Он је нагласио да је Конгрес ЕПП највећи скуп било које европске политичке породице икад одржан у Хрватској. „Многи су потврдили долазак, колико је мени познато господин Вучић још није“, рекао је Пленковић.

На питање је ли у реду да Вучић долази у Загреб на скуп који ће бити одржан дан након годишњице пада Вуковара, Пленковић је одговорио како му није јасно зашто вежу та два догађаја јер је датум одржавања Конгреса ЕПП дефинисан још пре две године. „Зашто мистификујете нешто? Апелујем на све вас да снизите тон чињењу ненормалним нечега што није ненормално“, поручио је Пленковић.

Конгрес ЕПП биће одржан у Арени Загреб, која може да прими позваних 2.000 људи, а позиви су упућени шефовима влада или председницима странака из политичке породице ЕПП, наводи Хина. Агенција истиче да су и из владајуће Хрватске демократске заједнице, која је део политичке породице ЕПП, демантовали „дезинформације око одржавања Конгреса ЕПП у Загребу“.

Наглашавамо да Александар Вучић није предвиђен као говорник на седници Председништва и Политичке скупштине ЕПП 19. новембра, која ће бити одржана у просторијама Хрватског сабора, како се то наводило на порталу Н1 телевизије, истиче ХДЗ.

Вучић је наведен као један од говорника на Конгресу ЕПП на службеној мобилној апликацији Конгреса. На њој се наводи 60-ак говорника, међу њима и Вучић, који би требало да одржи говор у среду, 20. новембра, у загребачкој Арени, наводи Хина.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор ФоНет, 07. новембар 2019.